Quantcast
Προσπάθειες αποκλιμάκωσης από την Άγκυρα - enikonomia.gr
share

Προσπάθειες αποκλιμάκωσης από την Άγκυρα

δημοσιεύτηκε:

Την αιφνίδια επικίνδυνη κλιμάκωση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις με την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από την τουρκική πολεμική αεροπορία, αντικατέστησε σήμερα η προσπάθεια από τουρκικής πλευράς να πέσουν οι τόνοι, διατηρώντας όμως το βασικό επιχείρημα ότι το ρωσικό μαχητικό καταρρίφθηκε επειδή είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Αργά χθες βράδυ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Ομπάμα, η τουρκική πλευρά υποστήριξε ότι ο αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε με το δικαίωμα της Τουρκίας να προστατεύσει την εθνική της κυριαρχία, αν και οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία να γίνουν οι αναγκαίες διευθετήσεις ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια επεισόδια.

Ο τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σήμερα σε επιχειρηματικό συνέδριο, είπε ότι η ενέργεια της Άγκυρας ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους κανόνες εμπλοκής της Τουρκίας. Μάλιστα πρόσθεσε ότι «ο λόγος για τον οποίο δεν έλαβαν χώρα χειρότερα περιστατικά στο παρελθόν σχετικά με τη Συρία οφείλεται στην ψυχραιμία της Τουρκίας.

Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι κάναμε τις καλύτερες προσπάθειες για να αποφευχθεί το τελευταίο περιστατικό. Αλλά ο καθένας θα πρέπει να σέβεται το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τα σύνορά της», υπογράμμισε ο Ερντογάν.

 

Σοβαρότατο το οικονομικό κόστος μιας ρήξης με τη Ρωσία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στροφή της Άγκυρας έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με το οικονομικό κόστος που θα είχε για εκείνην μια σοβαρή κρίση στις διμερείς σχέσεις.

Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη προμηθεύτρια φυσικού αερίου στην Τουρκία, παρέχοντας τα 30 περίπου από τα 50 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που έχει ανάγκη ετησίως, με δεύτερη προμηθεύτρια χώρα το Ιράν.

Το εμπάργκο που κήρυξε η Ρωσία κατά των ευρωπαϊκών προϊόντων πριν από 14 μήνες ευνόησε ιδιαίτερα τους τούρκους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, αλλά και οι δυο χώρες έχουν ήδη συνάψει συμβάσεις δις δολαρίων σε ενεργειακά και κατασκευαστικά προγράμματα. Το ύψος του εμπορικού ισοζυγίου Τουρκίας Ρωσίας ανέρχεται σε 35 δις δολάρια και είχε τεθεί ως στόχος από τους Πούτιν και Ερντογάν αυτό να φτάσει στα 100 δις ως το 2020.

Όμως, η ρωσική πλευρά κρατά ακόμη υψηλούς τόνους κατά της τουρκικής ηγεσίας, κατηγορώντας την για απόπειρα εξισλαμισμού της χώρας και στέλνει αντιαεροπορικές συστοιχίες στη Λατάκεια της Συρίας.

Θα πρέπει να δει κανείς αν τελικά θα εκτονωθεί η κατάσταση και αν θα μπορέσει να συγκροτηθεί τελικά το μέτωπο που επιθυμούν οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι μαζί με την Τουρκία και ίσως την Ρωσία για έναν συντονισμένο αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, που είναι και το ζητούμενο αυτήν την ώρα.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.