Quantcast
Πρόβλεψη για πληθωρισμό 10% στη Ρωσία - enikonomia.gr
share

Πρόβλεψη για πληθωρισμό 10% στη Ρωσία

δημοσιεύτηκε:

Ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλιουκάεφ προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός στη χώρα θα κυμαίνεται περί το 10% στα τέλη της επόμενης χρονιάς μιλώντας σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο καθώς η κρίση που προκαλεί η πτώση του ρουβλίου συνεχίζεται.

Η Μόσχα αναγκάστηκε να προσφέρει υποστήριξη σε τράπεζες και να αυξήσει τα επιτόκια τις τελευταίες εβδομάδες, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ανακόψει την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματος και να αποτρέψει την ταχεία αύξηση του πληθωρισμού έπειτα από χρόνια σταθερότητας, αφού κάτι τέτοιο θα απειλούσε την υψηλή δημοτικότητα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου και οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι δυτικές χώρες στη Ρωσία οδήγησαν στην πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος κατά 40% έναντι του δολαρίου φέτος.

«Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό είναι σκληρή, υψηλή. Προβλέπουμε ότι θα βρίσκεται στο επίπεδο του 10% στα τέλη του (επόμενου) έτους», ανέφερε ο Ουλιουκάεφ, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει διψήφιος όλο το 2015 και θα φθάσει στο υψηλότερο σημείο του στα τέλη του πρώτου τριμήνου ή το δεύτερο τρίμηνο.

Ο σύμβουλος του προέδρου Πούτιν για οικονομικά θέματα Αντρέι Μπελούσοφ τόνισε χθες Πέμπτη ότι ο ετήσιος πληθωρισμός βρίσκεται στο 10,4% και ενδέχεται να φθάσει το 11% ως το τέλος του μήνα.

Ο Μπελούσοφ σημείωσε ακόμη ότι ο πληθωρισμός ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο του 10% φέτος για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση της περιόδου 2008-2009.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.