Quantcast
Πρόωρες εκλογές βλέπουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης - enikonomia.gr
share

Πρόωρες εκλογές βλέπουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης

δημοσιεύτηκε:

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, μετά τη χθεσινή άκαρπη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, και οι πιθανές εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο βρίσκονται και σήμερα στο επίκεντρο δημοσιευμάτων  αμερικανικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, 

 

                                        Τι γράφουν οι Νιου Γιορκ Τάιμς

 

Η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς αναφέρεται στο «ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών, το οποίο προδιαγράφεται μετά τη χθεσινή πρώτη αποτυχημένη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας», και «στην πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές και ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε ομιλία του στην Κρήτη τόνισε ότι «οι αγορές υποχρεώνουν την Ελλάδα να χορεύει στον ρυθμό τους, τώρα θα ηγηθούμε εμείς του χορού και οι αγορές θα ακολουθούν».

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα, «με δηλώσεις αυτού του είδους ο κ. Τσίπρας ενίσχυσε τη δημοφιλία του στην κουρασμένη από τη λιτότητα χώρα, αλλά προκαλεί παράλληλα τρόμο στους διεθνείς επενδυτές, καθώς είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να βρεθεί το κόμμα του στην εξουσία το επόμενο έτος στην περίπτωση πρόωρων εκλογών, ανοίγοντας την πόρτα σε κάθετη αλλαγή των σχέσεων της χώρας του με την Ευρώπη ή ακόμη και στην επανεξέταση της δέσμευσής της για συνέχιση της ένταξης στο ευρωπαϊκό νόμισμα, με κάθε κόστος».

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι «μολονότι η Ελλάδα παρακολουθείται στενά από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και τις παγκόσμιες αγορές, οι μανούβρες που διενεργούνται δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει την αίσθηση της κρίσης που υπήρχε στην Ευρώπη το 2012, όταν φάνταζε πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Στις Βρυξέλλες, στις εθνικές πρωτεύουσες και στις αγορές υπάρχει η γενική αίσθηση ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να επιβιώσει από έναν ενδεχόμενο χωρισμό με την Ελλάδα με σχετικά μικρές απώλειες, χάρη σε μια σειρά πρόσφατων ρυθμιστικών αλλαγών και της δέσμευσης των ηγετών των μεγαλύτερων χωρών να προωθήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και εάν παρουσιασθούν εμπόδια».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η κατάσταση μετατρέπεται σε ένα πρώτο μεγάλο τεστ για την πρόοδο της Ευρώπης στην οικοδόμηση τείχους προστασίας έναντι της μετάδοσης της κρίσης, η οποία είχε αναταράξει την ήπειρο πριν από πέντε χρόνια, και για την περιχαράκωση του πυρήνα της πολιτικής ένωσης έναντι των αντιευρωπαϊκών λαϊκιστικών κινημάτων, τόσο της δεξιάς όσο και της Αριστεράς, τα οποία απέκτησαν ρίζες σε σχεδόν όλες τις χώρες».

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας της Νέας Υόρκης προβάλλονται και απόψεις ειδικών. «Εάν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, αυτό δεν θα οδηγούσε σε μια άμεση μετάδοση της κρίσης, απειλώντας άλλες χώρες, καθώς έχουμε ενισχύσει οικονομικά το σύστημα. Άλλοι κίνδυνοι, ωστόσο, πολιτικοί κίνδυνοι, συνεχίζουν να υπάρχουν» δήλωσε ο Paul De Grauwe, καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής οικονομίας στο LSE.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι «ο κ. Τσίπρας και άλλοι πολιτικοί της Δεξιάς και της Αριστεράς σε χώρες όπως την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία αποτελούν οπισθοχώρηση σε ό,τι αντιπροσωπεύει το ευρώ», υποστηρίζοντας ότι «σήμερα, οι πολιτικές ελίτ που βρίσκονται στην εξουσία έχουν επενδύσει τις δυνάμεις τους στην διατήρηση της ευρωζώνης. Άλλοι πολιτικοί, όμως, τώρα επενδύουν στο εντελώς αντίθετο. Πολλές χώρες θα μπορούσαν να πουν ότι δεν θέλουν πλέον να συμμετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα, προκαλώντας τη διάλυση του ευρώ».

Σύμφωνα με τον Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο της Allianz, «όσο καθυστερούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τα αίτια της οικονομικής παθογένειας, τόσο πιο σύνθετες θα γίνονται οι οικονομικές προκλήσεις και οι πολιτικές επιπλοκές. Κάθε καθυστέρηση ενισχύει τα οικονομικά εμπόδια για την ανάπτυξη, τα εξτρεμιστικά πολιτικά κόμματα, ενώ καθιστά δυσκολότερη τη συμφωνία σε μια κοινή ερμηνεία του παρελθόντος και του παρόντος, όπως και ενός καλύτερου μέλλοντος για την ευρωζώνη».

 

                                             Τι γράφουν οι Λος Άντζελες Τάιμς

 

Η εφημερίδα Λος Άντζελες Τάιμς, στη δική της αναφορά για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, σημειώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε χθες να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενισχύοντας το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών και της εκλογής του πρώτου κόμματος στην Ευρώπη που τάσσεται κατά της λιτότητας», παραθέτοντας τα αποτελέσματα της χθεσινής πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή ΠτΔ.

Στην ανταπόκριση από την Αθήνα επισημαίνεται ότι «οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να φέρουν τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ο οποίος υπόσχεται να βάλει τέλος στην τετραετή σκληρή λιτότητα».

Η Μιράντα Ξαφά, επικεφαλής οικονομολόγος της EF Consulting δήλωσε ότι «η πιθανότητα αυτή έχει θέσει σε λειτουργία πανικού την Ευρώπη και τις αγορές. Είναι απλώς η αρχή μιας ακόμη πιο δύσκολης διαδρομής».

Ο αναλυτής Γιάννης Λούλης αναφέρει ότι «οι ανησυχίες των Ευρωπαίων και των πιστωτών είναι κατανοητές, αλλά όταν παρεμβαίνουν οι ξένοι προκαλούν περισσότερο κακό».

 

 

                                             To CNBC

 

Στην ιστοσελίδα τού αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC αναφέρεται ότι «η προκήρυξη πρόωρων εκλογών καθίσταται πιο πιθανή μετά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» και όπως επισημαίνεται σε ενδεχόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές «αναμένεται νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος που τάσσεται κατά της λιτότητας, και το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το σχέδιο διάσωσης».

Τέλος, το περιοδικό Forbes αναφέρει για την Ελλάδα ότι «η αποτυχία εκλογής του ΠτΔ θα μπορούσε να προκαλέσει μια σειρά γεγονότων και να απειλήσει ακόμη και την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ», σημειώνοντας ότι «μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απαλύνει τη ρητορική του, μια νίκη του σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές θα ανέστειλε, σύμφωνα με τους αναλυτές, τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αποτελούν προϋπόθεση για το σχέδιο διάσωσης».

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι «οι φόβοι μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε στην πτώση του Χρηματιστηρίου, ενώ η μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να απομονώσει την Ελλάδα από τις αγορές, στρέφοντας τους επενδυτές σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας όπως την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.