Quantcast
Reuters: Θα ανακάμψει η τιμή του πετρελαίου το 2015 - enikonomia.gr
share

Reuters: Θα ανακάμψει η τιμή του πετρελαίου το 2015

δημοσιεύτηκε:

Ανάκαμψη της τιμής του «μαύρου χρυσού» αναμένουν οι αναλυτές σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του Reuters, μεταξύ ειδικών της αγοράς πετρελαίου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα η τιμή πετρελαίου θα κινηθεί ακόμη χαμηλότερα στο α’ εξάμηνο του 2015, αλλά στο β’ εξάμηνο του επόμενου έτους θα ξεκινήσει να ανακάμπτει, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξει μείωση της αμερικανικής παραγωγής (κυρίως από σχιστολιθικά πετρώματα, shale oil).
“Η τιμή πετρελαίου θα κινηθεί χαμηλότερα, γεγονός το οποίο θα καταστήσει την παραγωγή της από σχιστολιθικά πετρώματα μη συμφέρουσα επενδυτικά”, εκτιμά ο Carsten Fritsch, αναλυτής πετρελαϊκών αγορών της Commerzbank. Σύμφωνα με την πρόβλεψη των 30 αναλυτών που συμμετείχαν στην έρευνα του Reuters, η μέση τιμή του Brent το επόμενο έτος θα φθάσει στα 74 δολάρια και θα ενισχυθεί στα 80,30 δολάρια το 2016.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου το Brent υποχώρησε χαμηλότερα από τα 60 δολάρια, σχεδόν 50% χαμηλότερα σε σύγκριση με το υψηλό επίπεδο που άγγιξε τον Ιούνιο του 2014. Πάντως η μέση τιμή του για το 2014, διαμορφώνεται στα 100,57 δολάρια το βαρέλι.

Τι εκτιμούν οι επενδυτικοί οίκοι

Οι περισσότερες τράπεζες που συμμετείχαν στην έρευνα του Reuters, έχουν προχωρήσει σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους για την τιμή πετρελαίου. Η Morgan Stanley τοποθετεί τη μέση  τιμή του Brent για το 2015 στα 70 δολάρια, δηλαδή κατά 28 δολάρια λιγότερα απ’ ότι είχε εκτιμήσει τον Νοέμβριο του 2014.
Οι ANZ, Bank of America Merrill Lynch, JCB, LBBW και Deutsche Bank, προχώρησαν σε υποβάθμιση της εκτιμήσής τους για τη μέση τιμή του Brent για το 2015 κατά 15 δολάρια. H ABN Amro εμφανίζεται ως η πλέον αισιόδοξη, μεταξύ των τραπεζών, καθώς εκτιμά ότι το Brent μπορεί να φθάσει στα 80 δολάρια το 2015, ενώ η Nomisma Eneregia είναι η πλέον απαισιόδοξη, καθώς τοποθετεί το Brent στα 59 δολάρια. Σε ό,τι αφορά το premium της τιμής του Brent με το αμερικανικό αργό (WTI), αναμένεται ότι θα φθάσει στα 5,30 δολάρια ανά βαρέλι το επόμενο έτος, από 6,68 δολάρια που έχει φθάσει φέτος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.