Quantcast
Reuters: Εν αναμονή νομικής γνωμοδότησης για την αγορά κρατικών ομολόγων - enikonomia.gr
share

Reuters: Εν αναμονή νομικής γνωμοδότησης για την αγορά κρατικών ομολόγων

δημοσιεύτηκε:

Η νομική γνωμοδότηση που αναμένεται αυτή την εβδομάδα πρόκειται να είναι ορόσημο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς θα υπενθυμίσει πως υπάρχουν όρια τα οποία περιορίζουν την δράση της, την ώρα που το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης ετοιμάζεται να τυπώσει χρήμα.

Στις 14 Ιανουαρίου η ΕΚΤ θα λάβει την γνωμοδότηση μέλους του ανώτατου δικαστηρίου της Ευρώπης για την ενδεχόμενη έναρξη ενός προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων και όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, αυτό αναμένεται να είναι το τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ της διαμάχης για την λήψη περαιτέρω μη συμβατικών μέτρων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του Jacob Kirkegaard, μέλους του Ινστιτούτου Peterson, ο οποίος επισημαίνει: « Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε επισφαλές σημείο. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου είναι μια πολύ σημαντική τονωτική ένεση . Παρόλα αυτά , είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να κάνει κάτι . Δεν υπάρχει ανάπτυξη και το βάρος του χρέους είναι πολύ υψηλό».

Όπως επισημαίνει το Reuters, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της γνωμάτευσης , η γερμανική αντίθεση στο ενδεχόμενο έναρξης ενός προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης αναμένεται να ενταθεί. Μάλιστα, εκπρόσωπος της γερμανικής πλευράς αναφέρει: «Η ΕΚΤ έχει προχωρήσει πέραν των αρμοδιοτήτων της . Το ευρωπαϊκό δικαστήριο θα πρέπει να απαγορεύει στην ΕΚΤ  να προχωρά σε τέτοιου είδους κινήσεις».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.