Quantcast
Reuters: Οι Ευρωπαίοι να στριμώξουν τον Τσίπρα στη γωνία, αλλά να του δώσουν χρόνο!.. - enikonomia.gr
share

Reuters: Οι Ευρωπαίοι να στριμώξουν τον Τσίπρα στη γωνία, αλλά να του δώσουν χρόνο!..

δημοσιεύτηκε:

Την πεποίθηση ότι η Ευρωζώνη πρέπει να δώσει χρόνο στη νέα ελληνική κυβέρνηση, διότι αυτό είναι το καλύτερο που έχει να κάνει και για την Ελλάδα αλλά και για την ίδια τη νομισματική ένωση, εκφράζει σε άρθρο του στο Reuters, o γνωστός αρθρογράφος Hugo Dixon.

Παράλληλα σημειώνει ότι υπάρχουν δύο σχολές για την στάση που πρέπει να κρατήσει η Ευρωζώνη στις διαπραγματεύσεις με τον νέο Έλληνα Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο η μία άποψη υποστηρίζει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες και η ΕΚΤ πρέπει να «στριμώξουν στη γωνία» τον Τσίπρα ενώ η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «η τελευταία είναι η καλύτερη επιλογή, δεδομένου μάλιστα ότι ο Τσίπρας έχει γίνε ήδη πιο μετριοπαθής, αφήνοντας τη σκληρή γραμμή του».

Σύμφωνα με τον Hugo Dixon αυτή η επιλογή θα ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, ενώ θα μειώσει τον κίνδυνο της οικονομικής και πολιτικής επίδραση στο στην υπόλοιπη Ευρώπη, σε περίπτωση ενός Grexit.

Από την άλλη όσοι τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης μίας σκληρής στάσης απέναντι στην Αθήνα υποστηρίζουν ότι θα γονατίσει τον Τσίπρα, τονίζει ο Dixon.

«Αλλά η σκληρότητα μπορεί να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο Τσίρπας θα μπορεί να υποστηρίξει ότι η υπόλοιπη ευρωζώνη έχει συσπειρωθεί εναντίον μίας νεοεκλεγείσας κυβέρνησης. Αντί να υποχωρήσει, μπορεί να εντείνει τον εθνικιστικό πυρετό» προσθέτει.

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αφήσει το ευρώ αλλά αν η περηφάνια του προσβληθεί, ο Τσίπρας μπορεί να διεξάγει ένα δημοψήφισμα για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και μπορεί να το κερδίσει.

Σε αυτό το πλαίσιο τονίζει το Grexit δεν θα είναι καλό για την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ελλάδα, η οποία ήδη «φλερτάρει» με το Κρεμλίνο, «μπορεί να περάσει στην σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, κάτι που αποφεύχθηκε στο τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου».

Τέλος ο αρθρογράφος του Reuters, επίσης σχολιάζει και τις προτάσεις Βαρουφάκη για το χρέος, χαρακτηρίζοντας ως μη ρεαλιστική την πρόταση για αέναα ομόλογα που θα αντικαταστήσουν τα ελληνικά ομόλογα που διακρατά η ΕΚΤ, καθώς έρχονται σε αντίθεση με τους νόμους της Ε.Ε. Επομένως εν τέλει η Αθήνα θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα από τα 1,9 δισ. ευρώ που λέει ότι θα δανειστεί επιπλέον, συμπεραίνει ο Hugo Dixon. «Και υπάρχουν μόνο δύο ρεαλιστικές πηγές για νέα χρηματοδότηση».

«Η μία είναι τα 7 δισ. ευρώ που απομένουν στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης. Αλλά ο Τσίπρας θα τα πάρει αυτά μόνο αν συνάψει συμφωνία με την ευρωζώνη. Η άλλη επιλογή είναι να εκδώσει ομόλογα στην αγορά» αλλά τα οικονομικά της Ελλάδας είναι σε τέτοια κατάσταση που δεν θα μπορέσει να το κάνει αυτό εάν η ευρωζώνη δεν παράσχει εφεδρική πιστωτική γραμμή – και δεν θα μπορέσει να το κάνει αυτό εάν ο Τσίπρας δεν έρθει σε συμφωνία.

«Επομένως η ευρωζώνη κρατάει τα “ατού”» τονίσει ο αρθρογράφος. «Αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα παίξει τώρα. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ θα πρέπει να μην κόψει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών στο τέλος του Φεβρουαρίου».

«Ο Τσίπρας θα πρέπει φυσικά, να ζητήσει μία παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης ενώ διαπραγματεύεται μία νέα συμφωνία. Αυτό θα συμβάλει σημαντικά στον καθησυχασμό των καταθετών. Αλλά ακόμη κι αν το αρνηθεί η ΕΚΤ θα πρέπει και πάλι να εγκρίνει τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA)».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Reuters, οι άλλοι ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει να δώσουν στην Αθήνα χρόνο λίγων μηνών. «Κάνοντάς το αυτό θα αυξήσουν την πιθανότητα ο Τσίπρας να διαπραγματευθεί συνετά. Θα είναι διστακτικός να ωθήσει την κατάσταση στα άκρα και πέρα από αυτά εάν δεν είναι βέβαιος ότι έχει την υποστήριξη των ελλήνων πολιτών».

Παρά την νέα μαλακή γραμμή, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πάλι να ενεργήσει τολμηρά. Οι αποφάσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού, η ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και η επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων είναι ήδη αρκετά προκλητικές κινήσεις, υποστηρίζει ο Hugo Dixon.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.