Quantcast
Reuters: Το Παρίσι θέλει Γάλλο διάδοχο του Γιούνκερ - enikonomia.gr
share

Reuters: Το Παρίσι θέλει Γάλλο διάδοχο του Γιούνκερ

δημοσιεύτηκε:

HΓαλλία θα ασκήσει πίεση για να πάρει την θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρά αυτή του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν θα αρχίσει, αργότερα φέτος, το παζάρι για την κατανομή των κορυφαίων θέσεων της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται τρεις πηγές με γνώση του θέματος.

Το Παρίσι θέλει να εξασφαλίσει μία από τις σημαντικότερες θέσεις στην ΕΕ, με αυτή του επικεφαλής της Κομισιόν να θεωρείται προτιμότερη, επειδή ο ρόλος του είναι μεγαλύτερο στη διαμόρφωση της νομοθεσίας σε μία κρίσιμη συγκυρία για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, ενώ οι αρμοδιότητες της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ είναι λιγότερες.

Η Κομισιόν θα ορίσει νέο πρόεδρο με πενταετή θητεία μετά τις ευρωεκλογές τον Μάιο, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αποχωρεί στο τέλος Οκτωβρίου.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στη γαλλική Γερουσία ότι θα αγωνισθεί για να «υπερασπισθεί τα συμφέροντα της Γαλλίας», όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας την ανάγκη να βρει η Ευρώπη έναν ηγέτη που θα μπορεί να ενισχύσει την περιφερειακή της κυριαρχία έναντι της Κίνας και των ΗΠΑ.

«Υπάρχουν εξαιρετικοί Γάλλοι υποψήφιοι για την ΕΚΤ. Αν θέλεις, όμως, να επηρεάσεις το μέλλον της Ευρώπης, πιο σημαντική είναι η Κομισιόν», δήλωσε γαλλική κυβερνητική πηγή. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία επίσημη απόφαση και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, θα είναι εκείνος που θα κάνει τελικά την επιλογή.

Το ποιος θα πάρει την προεδρία της Κομισιόν θα εξαρτηθεί από το ποιο κόμμα θα είναι πρώτο στις ευρωεκλογές και τις διαβουλεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που θα ακολουθήσουν.

Πηγή: Reuters


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.