Quantcast
Ρωσία: Άλυτα τα χρηματοοικονομικά της προβλήματα λόγω των δυτικών κυρώσεων - Η συμφωνία με το Ιράν - enikonomia.gr
share

Ρωσία: Άλυτα τα χρηματοοικονομικά της προβλήματα λόγω των δυτικών κυρώσεων – Η συμφωνία με το Ιράν

δημοσιεύτηκε:

Η αποσύνδεση της Ρωσίας από το διεθνές διασυνοριακό διατραπεζικό σύστημα χρηματοοικονομικών συναλλαγών SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) παραμένει μέχρι σήμερα ένα άλυτο πρόβλημα για τον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα, και όπως έγινε γνωστό Ρωσία και Ιράν συμφώνησαν να χρησιμοποιούν τα εθνικά τους νομίσματα στις μεταξύ τους συναλλαγές.

Με βάση την συγκεκριμένη συμφωνία, οι δύο χώρες θα χρησιμοποιούν στις εμπορικές τους συναλλαγές αντί του δολαρίου τα δικά τους νομίσματα, όπως μετέδωσαν σήμερα τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η συμφωνία, ανέφεραν, ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών στην Ρωσία.

Τόσο το Ιράν όσο και η Ρωσία υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις. «Οι τράπεζες και οι οικονομικοί φορείς μπορούν τώρα να χρησιμοποιούν τις υποδομές συμπεριλαμβανομένων των διατραπεζικών συστημάτων που δεν υπάγονται στο διεθνές διατραπεζικό σύστημα SWIFT για να συναλλάσσονται σε εγχώρια νομίσματα», αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στο Ιράν.

Τα μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης(EEU) της οποίας ηγείται η Ρωσία υπέγραψαν μια πλήρη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ιράν στις 25 Δεκεμβρίου. Το Ιράν έχει γίνει εξαιρετικά σημαντικό για το Κρεμλίνο μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στην Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις έχουν περιορίσει τους εμπορικούς δρόμους της Ρωσίας στο εξωτερικό και την αναγκάζουν να αναζητεί αγορές εκτός Ευρώπης.

Οι ιρανικές αρχές έχουν δηλώσει επίσης ότι η στρατιωτική συνεργασία με την Ρωσία επεκτείνεται. Το Ιράν είχε αναφέρει τον Νοέμβριο ότι είχε οριστικοποιήσει τις ρυθμίσεις ώστε η Ρωσία να του παράσχει μαχητικά αεροσκάφη Su-35, επιθετικά ελικόπτερα Mi-28 και εκπαιδευτικά αεροσκάφη Yak-130.

Τα χρηματοοικονομικά προβλήματα της Ρωσίας.

Η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα σε συνέντευξή της στον ιστότοπο του εκδοτικού ομίλου RBK, είπε ότι δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα της χώρας της μετά την αποσύνδεσή της από το SWIFT.

Είναι η πρώτη συνέντευξη της Ναμπιούλινα, μετά από σχεδόν δύο χρόνια έπειτα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του εκδοτικού ομίλου την Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου.  Σύμφωνα με την διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, η Κεντρική Τράπεζα ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει μέρος των περιορισμών που επέβαλλαν οι χώρες της Δύσης κατά της Μόσχας μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η ίδια εξηγεί ότι αυτό έγινε επειδή η Κεντρική Τράπεζα είχε αξιολογήσει τους κινδύνους που απέρρεαν από την σκλήρυνση των κυρώσεων από το 2014 , όταν η Μόσχα βρέθηκε αντιμέτωπη με τις διεθνείς πιέσεις εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας. Παρόλα αυτά οι νέοι περιορισμοί δημιούργησαν προβλήματα για τον ρωσικό χρηματοπιστωτικό φορέα, τα οποία η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει μπορέσει να λύσει μέχρι στιγμής.

Ως πρώτο από αυτά τα προβλήματα, η Ναμπιούλινα αναφέρει την αποσύνδεση της Ρωσίας από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα SWIFT. Παρότι η απειλή αυτή υπήρχε ήδη από το 2014 και η Ρωσία με αυτό το δεδομένο άρχισε να οικοδομεί το δικό της εθνικό σύστημα πληρωμών, η αδυναμία διασυνοριακών συναλλαγών έγινε το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Ναμπιούλινα, το πάγωμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας στο εξωτερικό έγινε «μια πολύ αρνητική ένδειξη για όλες στις κεντρικές τράπεζες, επειδή αυτό συνιστά παραβίαση των βασικών αρχών προστασίας των συναλλαγματικών αποθεμάτων». Η Ρωσία δεν κατάφερε να μειώσει τις αρνητικές συνέπειες από αυτές τις κυρώσεις, είπε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.