Quantcast
Ρωσία: Διευκρινίσεις Πούτιν για την οικονομία - enikonomia.gr
share

Ρωσία: Διευκρινίσεις Πούτιν για την οικονομία

δημοσιεύτηκε:

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να συρρικνωθεί η ρωσική οικονομία κατά 2,5% το 2022 άφησε ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν ωστόσο επεσήμανε πως τα καταφέρνει καλύτερα από ό,τι προέβλεπαν οι περισσότεροι αναλυτές.

Στο πλαίσιο της συνάντησής του με ανώτατους αξιωματούχους συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Οικονομικών και της επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, ο Πούτιν είπε πως θα πρέπει να δοθεί ώθηση για την  αύξηση των πραγματικών μισθών. «Η πραγματική δυναμική της χώρας  αποδείχθηκε ότι είναι καλύτερη από ό,τι προέβλεπαν πολλοί ειδικοί. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, το ΑΕΠ της Ρωσίας κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022 μειώθηκε, αλλά μόνο κατά 2,1 %», είπε ο Πούτιν.

«Ορισμένοι αναλυτές της χώρα μας, για να μην αναφέρω τους ξένους προέβλεπαν μείωση του ΑΕΠ της Ρωσίας κατά 10% και 15% ή ακόμη  και κατά 20%. Για το έτος ως σύνολο, αναμένεται να μειωθεί κατά 2,5%», πρόσθεσε.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο καταιγισμός δυτικών κυρώσεων που ακολούθησε άλλαξε άρδην ορισμένους τομείς της ρωσικής οικονομίας, αποκόπτοντας τις μεγαλύτερες τράπεζες από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT, περιορίζοντας την πρόσβασή της Ρωσίας στην τεχνολογία και τη δυνατότητά της να εξάγει πετρέλαιο και αέριο.

Παρότι η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα έχουν παραδεχθεί τις δυσκολίες, η Μόσχα λέει πως η οικονομία της είναι ανθεκτική και πως οι κυρώσεις έχουν γυρίσει μπούμερανγκ στη Δύση, προκαλώντας αύξηση  στο ποσοστό του πληθωρισμού και στις τιμές της ενέργειας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.