Quantcast
Ρωσία: Ετοιμάζεται να χαλαρώσει την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου ντίζελ - Τι οδήγησε στην αλλαγή πολιτικής - enikonomia.gr
share

Ρωσία: Ετοιμάζεται να χαλαρώσει την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου ντίζελ – Τι οδήγησε στην αλλαγή πολιτικής

δημοσιεύτηκε:

Η Ρωσία είναι έτοιμη να χαλαρώσει την απαγόρευση στις εξαγωγές πετρελαίου ντίζελ τις επόμενες μέρες, γράφει σήμερα η ημερήσια εφημερίδα Kommersant επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, ενώ ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές του απέδωσαν.

Η Ρωσία, παρά το ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου, τους τελευταίους μήνες υπέφερε από τις υψηλές αυξήσεις στις εγχώριες τιμές καυσίμων και τις ελλείψεις σε βενζίνη και πετρέλαιο (ντίζελ), καθώς οι υψηλές εξαγωγικές τιμές ευνοούσαν τα διυλιστήρια ώστε να πωλούν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.

«Το μέτρο αυτό επηρέασε θετικά την κατάσταση στην εγχώρια αγορά. Τα αποθέματά μας αυξήθηκαν φθάνοντας περίπου τους 430.000 τόνους κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου», δήλωσε ο Νόβακ στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε με τους Ρώσους παραγωγούς πετρελαίου.  «Παρατηρούμε μια σημαντική μείωση στις τιμές χονδρικής πώλησης των πετρελαιοειδών σε όλες σχεδόν τις περιοχές. Αυτό είναι το κριτήριο που απαιτείται για να πετύχουμε», δήλωσε ο Νόβακ χωρίς να αναφέρει πότε θα αρθεί η απαγόρευση στις εξαγωγές.

Ξεχωριστά, το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλείται τον υπουργό Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ να δηλώνει ότι η κυβέρνηση «σε όλα τα επίπεδα» έχει συζητήσει την μερική αδειοδότηση για τις εξαγωγές καυσίμων. Ο υπουργός είπε ότι περαιτέρω αποφάσεις αναφορικά με τις ρυθμίσεις στην αγορά καυσίμων θα δημοσιοποιηθούν στο εγγύς μέλλον.

Θα υπάρξει μερική άρση στην απαγόρευση των εξαγωγών ντίζελ;

Η εφημερίδα Kommersant γράφει ότι η απαγόρευση θα αρθεί μόνο για τις εξαγωγές πετρελαίου που γίνονται μέσω αγωγών και ότι οι ποσότητες μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο ποσοστώσεων για να μην εκτοξευτούν οι τιμές χονδρικής. Η απαγόρευση στις εξαγωγές βενζίνης θα παραμείνει προς το παρόν σε ισχύ.

Οι εξαγωγές πετρελαίου ντίζελ, που είναι το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Ρωσίας, έφθασαν σχεδόν τους 35 εκατομμύρια τόνους. Οι εξαγωγές βενζίνης έφθασαν τους 4,8 εκατομμύρια τόνους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.