Quantcast
Ρωσία: Καλείται να πληρώσει 5 δισ. δολάρια ως αποζημίωση στην Naftogaz - enikonomia.gr
share

Ρωσία: Καλείται να πληρώσει 5 δισ. δολάρια ως αποζημίωση στην Naftogaz

δημοσιεύτηκε:

Η Ρωσία κλήθηκε από διαιτητικό δικαστήριο της Χάγης να καταβάλει αποζημίωση ύψους 5 δισ. δολαρίων για την εκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχείων της  κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Ουκρανίας Naftogaz στην Κριμαία το 2014.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz, Ολεξίι Τσερνίσοφ είπε πως η απόφαση αυτή είναι σημαντική νίκη στο ενεργειακό μέτωπο και είπε πως αναμένει  να ληφθούν και άλλες ευνοϊκές  αποφάσεις για την Ουκρανία. «Παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να παρεμποδίσει τη δικαιοσύνη, το Διαιτητικό Δικαστήριο διέταξε τη Ρωσία να αποζημιώσει τη Naftogaz για απώλειες 5 δισ. δολαρίων»,  είπε η Naftogaz.

Η Ρωσία

«Η Ρωσία  θα πρέπει τώρα να συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου», ανέφερε .

Η Ρωσία που εισέβαλε τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία, κατέλαβε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένα κύμα κυρώσεων από  τις κυβερνήσεις των χωρών  της Δύσης.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει η Gazprom της Ρωσίας την απόφαση αυτή. Η Naftogaz ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2016 τις διαδικασίες ενώπιον του διαιτητικού δικαστηρίου από κοινού με επιπλέον  6 εταιρίες του Ομίλου Naftogaz, όπως ανέφερε. Σύμφωνα με τη Naftogaz, η αποζημίωση που επιδίκασε το διαιτητικό δικαστήριο αποφασίστηκε έπειτα από ακροάσεις για τον προσδιορισμό του ποσού, οι οποίες έληξαν τον Μάρτιο του 2022.

Ο  αναλυτής στην BlueBay Asset Management, Τιμ Ας δήλωσε πως η απόφαση είναι «μια μεγάλη νομική νίκη για την Ουκρανία  και νομίζω ότι θα έρθουν και άλλες». Η Naftogaz βρίσκεται σε συνομιλίες με τους  επενδυτές για την αναδιάρθρωση του χρέους της.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.