Quantcast
Ρωσία: Μειώνονται τα έσοδα από τις εξαγωγές του πετρελαίου μετά το πλαφόν στην τιμή του - enikonomia.gr
share

Ρωσία: Μειώνονται τα έσοδα από τις εξαγωγές του πετρελαίου μετά το πλαφόν στην τιμή του

δημοσιεύτηκε:

Μειώνονται τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές του αργού πετρελαίου μετά την επιβολή του πλαφόν στην τιμή του από χώρες της Δύσης. Η Ευρώπη βρίσκεται σε καλή θέση αναφορικά με τη διαχείριση των πιέσεων στις τιμές, όπως γνωστοποίησε την  Τετάρτη αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η ομάδα χωρών G7, η Αυστραλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διευρύνουν στις 5 Φεβρουαρίου τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου της Μόσχας και της Ουκρανίας.  Αυτές αφορούν μεταξύ άλλων την επιβολή ενός πλαφόν στην τιμή των πετρελαϊκών προϊόντων της, στη βενζίνη και στο diesel.

Yπενθυμίζεται πως στα τέλη του 2022 επιβλήθηκε ένα ανώτατο όριο 60 δολαρίων ανά βαρέλι για τις πωλήσεις ρωσικού αργού πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης.

Η Ρωσία

Η Ρωσία χάνει καθημερινά σημαντικά ποσά χρημάτων από την επιβολή του πλαφόν της τιμής στο ρωσικό αργό πετρέλαιο, δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στους δημοσιογράφους στη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης.

« Κάθε δολάριο που χάνει η Ρωσία από τα έσοδά της, είναι ένα δολάριο που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη της οικονομίας της ή για επενδύσεις σε όπλα που χρειάζονται για τον  παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία» εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος δεν προέβη σε εκτίμηση για τις απώλειες στα εισοδήματα της Ρωσίας από τις εξαγωγές του ρωσικού αργού πετρελαίου. Ωστόσο η επιβολή του πλαφόν αύξησε τα κόστη μεταφοράς για μερικά φορτία ρωσικού πετρελαίου, καθώς εξαναγκάζει τις χώρες που επιθυμούν ρωσικό πετρέλαιο να χρησιμοποιήσουν ένα στόλο πλοίων που δεν ανήκουν στη Δύση υπό το ρίσκο της χρήσης “λιγότερο αξιόπιστων” ασφαλιστικών καλύψεων για τη μεταφορά του φορτίου, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το πλαφόν στις τιμές “καθιερώνει” μειώσεις στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου που αγοράζουν μεγάλοι πελάτες, συμπεριλαμβανομένων της Ινδίας και της Κίνας.

Το ρωσικό αργό πετρέλαιο Ουραλίων για παράδοση στην Ευρώπη

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι παραγωγοί πετρελαίου στη χώρα δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξασφάλιση συμφωνιών εξαγωγής πετρελαίου, παρά τις κυρώσεις της Δύσης και την επιβολή του πλαφόν.

Ωστόσο, ο Νόβακ παραδέχτηκε ότι τα βασικά προβλήματα για το ρωσικό πετρέλαιο εντοπίζονται στην χαμηλή τιμή του σε σύγκριση με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου, αλλά και στο αυξανόμενο κόστος της μεταφοράς του.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Τρίτη ότι υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν παραδεχτεί ότι το πλαφόν μειώνει τα ρωσικά πετρελαϊκά έσοδα.

Αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών συναντήθηκαν το 2023  με Ευρωπαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους  αλλά και παίκτες στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής  για το θέμα του  πλαφόν στην τιμή του αργού πετρελαίου αλλά και για  τους επικείμενους περιορισμούς σε άλλα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα που εξάγει η χώρα.

Η Ευρώπη μπορεί να αντισταθεί σε πιέσεις που προκαλούνται στα πετρελαϊκά προϊόντα της από τον πόλεμο στην Ουκρανία τον τρέχοντα  χειμώνα, επειδή έχει συγκεντρώσει αποθέματα προμηθειών αργού πετρελαίου και επειδή επικρατούν σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Αυτό έχει ως συνέπεια το ρωσικό πετρέλαιο να πωλείται πιο φθηνά  σε χώρες της Αφρικής ή σε άλλες περιοχές που δέχθηκαν οικονομικά πλήγματα από τις αυξημένες τιμές πετρελαίου κατά την προηγούμενη χρονιά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.