Quantcast
Ρουμανία-εκλογές: Πρώτο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με 46%, μετά την καταμέτρηση του 99% των ψήφων - enikonomia.gr
share

Ρουμανία-εκλογές: Πρώτο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με 46%, μετά την καταμέτρηση του 99% των ψήφων

δημοσιεύτηκε:

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις κάλεσε τα πολιτικά κόμματα σε έναν πρώτο γύρο διαβουλεύσεων αύριο Τετάρτη για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) αναδείχθηκε νικητής των εκλογών με ποσοστό λίγο κάτω από το 46% και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή μετά την καταμέτρηση τουλάχιστον του 99% των ψήφων. To PSD θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με το κόμμα ALDE, επί μακρόν σύμμαχό του, το οποίο εξασφάλισε περίπου το 6% των ψήφων.

Το κεντροδεξιό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) εξασφάλισε περίπου το 20%, το κόμμα Ένωση Σώστε τη Ρουμανία λίγο κάτω από το 9% και το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας UDMR περίπου το 6%.

Η Εκλογική Επιτροπή ανέφερε ότι θα ανακοινώσει την κατανομή των εδρών στο νέο κοινοβούλιο αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Γιοχάνις, ο οποίος έχει πει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί οιονδήποτε υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού με ποινικό μητρώο, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Το κριτήριο της ακεραιότητας για τον διορισμό του πρωθυπουργού παραμένει σε ισχύ».

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Λίβιου Ντραγκνέα, ο οποίος παρέμεινε στη θέση του παρότι κρίθηκε ένοχος για εκλογική νοθεία νωρίτερα φέτος, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.