Quantcast
Σε ελεύθερη πτώση η οικονομία της Βενεζουέλας- «Βουτιά» 20% του ΑΕΠ - enikonomia.gr
share

Σε ελεύθερη πτώση η οικονομία της Βενεζουέλας- «Βουτιά» 20% του ΑΕΠ

δημοσιεύτηκε:

Τα οικονομικά προβλήματα της Βενεζουέλας χτύπησαν… κόκκινο αυτή την εβδομάδα καθώς τα κυλιόμενα μπλακάουτ και η διήμερη εργασία ανά εβδομάδα είναι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση.

Πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος Νίκολα Μαδούρο αποφάσισε να «ψαλιδίσει» τις εργάσιμες ώρες στο Δημόσιο σε δύο ημέρες την εβδομάδα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες προκειμένου να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας.

Η κίνηση αυτή έγινε εξαιτίας της ξηρασίας που έχει «αφήσει» το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στο μικρότερο λειτουργικό επίπεδο. Σύμφωνα όμως, με τον Μάικλ Χέντερσον, επικεφαλής οικονομολόγο στην Verisk Maplekroft που επικαλείται το CNBC, τα σχέδια αυτά δείχνουν πόσο δύσκολα περνά η χώρα συνολικά.

«Η Βενεζουέλα είναι στο τελευταίο στάδιο ενός καθοδικού οικονομικού και κοινωνικού σπιράλ που προκλήθηκε από τη λανθασμένη πολιτική». Η ανακοίνωση της διήμερης εργασίας ανά εβδομάδα στο Δημόσιο δείχνει απλώς πόσο ανεπαρκής είναι η οικονομία ώστε να αντιμετωπίσει τις προσωρινές διαταραχές με τα αποθέματα».

Η οικονομία της χώρας εξαρτώμενη από το πετρέλαιο επηρεάστηκε πολύ από την κατάρρευση των παγκοσμίων τιμών των εμπορευμάτων. Σύμφωνα με τον Χέντερσον, η Βενεζουέλα χρειάζεται τριψήφια τιμή του πετρελαίου για να παραμείνει όρθια.

«Η οικονομία της Βενεζουέλας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Η παραγωγή μειώθηκε κατά 6% το 2015 και τα πράγματα αναμένεται να είναι χειρότερα εφέτος» όπως λέει ο ίδιος και προσθέτει: «Μιλάμε πιθανόν για μια συρρίκνωση της τάξεως του 20% του ΑΕΠ από το υψηλότερο στο χαμηλότερο σημείο, το οποίο είναι παρόμοιο με εκείνο της Ελλάδας μετά το 2010».

Ένα άλλο πρόβλημα για τη Βενεζουέλα είναι ότι η παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί τους επόμενους μήνες καθώς χρωστά περίπου 2 δισ. δολ. σε πετρελαϊκές εταιρίες.

«Την περασμένη εβδομάδα, δύο από τις ηγέτιδες πετρελαϊκές εταιρίες του κόσμου Schlumberger and Halliburton – ανακοίνωσαν πως σταματούν τις δουλειές στην Βενεζουέλα καθώς δεν έχουν πληρωθεί».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.