Quantcast
Σε ποιες χώρες ωφελούνται περισσότερο οι ιδιοκτήτες κατοικιών; - enikonomia.gr
share

Σε ποιες χώρες ωφελούνται περισσότερο οι ιδιοκτήτες κατοικιών;

δημοσιεύτηκε:

Νέα πανευρωπαϊκή έρευνα, υπό την επίβλεψη του διακεκριμένου οικονομολόγου David Treanor,  επεδίωξε να καθορίσει το «κέρδος» που αποκομίζουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο της έρευνας, ελήφθη υπόψη η αύξηση των τιμών κατοικιών από το 1997 μέχρι σήμερα σε σχέση με το κόστος των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων σε κάθε χώρα. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αποκαλυπτικά σε πολλά επίπεδα. Στις χώρες όπου η αύξηση των τιμών ήταν υψηλότερη, είναι εκείνες στις οποίες επικρατεί η κουλτούρα της ιδιοκατοίκησης. Έτσι, στην Βρετανία τα ακίνητα έχουν καταγράψει την υψηλότερη αύξηση τιμών στην Ευρώπη, ωστόσο επειδή το κόστος ενυπόθηκων δανείων είναι υψηλών, η ιδιοκτησία κατοικίας είναι πιο κερδοφόρα στην Σουηδία, όπου παρατηρείται άνοδος των τιμών κατοικιών και λογικότερο κόστος ενυπόθηκων δανείων.

Σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου κυριαρχεί η ενοικίαση και όχι η αγορά κατοικιών, καταγράφεται πολύ χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης. Έτσι, οι Γερμανοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν χάσει χρήματα, παρά το γεγονός πως το κόστος των ενυπόθηκων δανείων έχει καταγράψει μικρή άνοδο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.