Quantcast
Σε τροχιά σύγκρουσης Ολλανδία και Τουρκία - enikonomia.gr
share

Σε τροχιά σύγκρουσης Ολλανδία και Τουρκία

δημοσιεύτηκε:

«Σε τροχιά σύγκρουσης Ολλανδία-Τουρκία» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της ολλανδικής εφημερίδας Trouw η οποία αναφέρεται στην κλιμάκωση της διπλωματικής κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας με αφορμή την απαγόρευση των προεκλογικών συγκεντρώσεων Τούρκων αξιωματούχων στο ολλανδικό έδαφος.

Σημειώνεται ειδικότερα πως το γεγονός ότι η προγραμματιζόμενη επίσκεψη του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο στην Ολλανδία, οξύνει ακόμα περισσότερο τα πνεύματα και εντείνει το συγκρουσιακό κλίμα. Το ολλανδικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε χτες το βράδυ ότι η Τουρκία υπέβαλε επίσημο αίτημα προς τις ολλανδικές αρχές με το οποίο ζητεί την συνεργασία τους για την πραγματοποίηση της επίσκεψης του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στο Ρότερνταμ προκειμένου να λάβει μέρος σε προεκλογική συγκέντρωση των υποστηρικτών του «ναι» στο δημοψήφισμα στην Τουρκία.

Από την πλευρά του όμως το ολλανδικό ΥΠΕΞ εξέφρασε την αντίθεσή του σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην επίσκεψη Τσαβούσογλου, ενώ σε δηλώσεις του και ο Ολλανδός ΥΠΕΞ Μπερτ Κέντερς εμφανίστηκε εξίσου αρνητικός, καθιστώντας σαφές ότι η Ολλανδία δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα αυτό: «Θεωρούμε ανεπιθύμητη την έλευση στην Ολλανδία ενός Τούρκου υπουργού προκειμένου να λάβει μέρος σε προεκλογικές δραστηριότητες. Η μεγαλύτερή μου ανησυχία έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να εξαχθεί ένα αμιγώς τουρκικό πρόβλημα στην Ολλανδία. Η πλημμελής προστασία της ελευθερίας της έκφρασης στην χώρα αυτή εντείνει τις επιφυλάξεις μου», υπογράμμισε.

Επισημαίνεται πως νωρίτερα ο Τσαβούσογλου εξαπέλυσε μύδρους κατά της ολλανδικής κυβέρνησης, εκφράζοντας την άποψη ότι προσπαθεί να παρεμποδίσει την επίσκεψή του επειδή φοβάται ότι θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον Ολλανδό ακροδεξιό πολιτικό Γκέερτ Βίλντερς . Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άφησε να εννοηθεί πως η ολλανδική κυβέρνηση δέχεται «έξωθεν» πιέσεις προκειμένου να ακυρώσει την επίσκεψη. Οι υπαινιγμοί αυτοί έριξαν κι άλλο λάδι στην φωτιά, προκαλώντας αντιδράσεις από την πλευρά του ολλανδού ΥΠΕΞ ο οποίος ένιωσε την ανάγκη να επισημάνει ότι «εμείς εδώ στην Ολλανδία ζούμε σε μια ελεύθερη κοινωνία, κάτι που ίσως να μην ισχύει σε ό,τι αφορά την Τουρκία» και να διαβεβαιώσει ότι η στάση αυτή της ολλανδικής κυβέρνησης δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τον Βίλντερς.

Πάντως ο ακροδεξιός ηγέτης Βίλντερς , συνεχίζει η εφημερίδα, ανακοίνωσε ότι θα οργανώσει πορεία διαμαρτυρίας αύριο το πρωί μπροστά στην τουρκική Πρεσβεία στην Χάγη προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ είναι ανεπιθύμητος. Κάλεσε μάλιστα την ολλανδική κυβέρνηση να κηρύξει σύσσωμη την τουρκική κυβερνητική ομάδα «persona non grata».

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι το ολλανδικό ΥΠΕΞ δεν θέλησε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τις επιλογές που εξετάζει η ολλανδική κυβέρνηση σε περίπτωση που, παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επιμείνει στην επίσκεψή του στο Ρότερνταμ. Όπως ωστόσο αφήνει να εννοηθεί, οι δημοτικές αρχές θα μπορούσαν να απαγορεύσουν την επίμαχη συγκέντρωση επικαλούμενες λόγους δημόσιας τάξης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.