Quantcast
Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Μεγάλες οι οικονομικές ζημιές - Οι εκτιμήσεις του οίκου Fitch - enikonomia.gr
share

Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Μεγάλες οι οικονομικές ζημιές – Οι εκτιμήσεις του οίκου Fitch

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμηση ότι, οι ζημίες που έγιναν στην Τουρκία και στη Συρία λόγω του σεισμού ενδέχεται να κοστίσουν περισσότερα από 2 δισ. δολάρια ή ακόμη και να αγγίξουν τα 4 δισ. δολάρια ή και να τα υπερβούν, εξέφρασε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings.

Ωστόσο την ίδια ώρα ο οίκος επισημαίνει πως οι ζημιές που έχουν ασφαλιστική κάλυψη θα κοστίσουν λίγο λιγότερο, περίπου στο 1 δισ. ευρώ. Και εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή η ασφαλιστική κάλυψη στις πληγείσες περιοχές είναι πολύ μικρή.

Τουρκία και Συρία: Η ασφαλιστική κάλυψη στις πληγείσες περιοχές

Η ασφαλιστική κάλυψη ενδέχεται να είναι μικρή στις περισσότερες πληγείσες περιοχές της Τουρκίας  αλλά και της Συρίας.

Τουρκία

Μετά τον σεισμό που έγινε το 1999 στο Ιζμίτ, δημιουργήθηκε το ταμείο για την ασφάλιση των καταστροφών στη Τουρκία (Turkish Catastrophe Insurance Pool , TCIP)) προκειμένου να καλύπτει το κόστος των ζημιών σε κτίρια και σε κατοικίες αστικών περιοχών λόγω σεισμών. Το Ταμείο αυτό δεν δίνει αποζημιώσεις για ανθρώπους που χάνονται αλλά ούτε και καλύπτει έμμεσες ζημιές. Μπορεί να είναι τυπικά υποχρεωτική η ασφαλιστική κάλυψη στα σπίτια της Τουρκίας για τους σεισμούς, ωστόσο πολύ συχνά αυτό στην πράξη δεν εφαρμόζεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά οικιστικά ακίνητα να μην πληρώνουν ασφαλιστική κάλυψη για τον σεισμό. Αυτό παρατηρείται κυρίως στις πληγείσες περιοχές όπου τα εισοδήματα των νοικοκυριών είναι χαμηλά.

Συρία

Αλλά και η ασφαλιστική κάλυψη στις πληγείσες περιοχές της Συρίας ενδέχεται να είναι εξίσου χαμηλή. Το TCIP καλύπτει το κόστος ζημιών πάνω από  πάνω από 2 δισ.δολάρια.

Πηγή πληροφοριών:www.fitchratings.com

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.