Quantcast
Γαλλία: Μία ακόμη εβδομάδα απεργιών για το συνταξιοδοτικό - enikonomia.gr
share

Γαλλία: Μία ακόμη εβδομάδα απεργιών για το συνταξιοδοτικό

δημοσιεύτηκε:

Μια ακόμη εβδομάδα απεργιών αλλά και διαβουλεύσεων για το συνταξιοδοτικό ετοιμάζεται να ζήσει η Γαλλία.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα μεταβεί μεθαύριο στην Κίνα όπου θα παραμείνει έως το ερχόμενο Σάββατο, ενώ οι εργαζόμενοι προετοιμάζονται για τον ενδέκατο γύρο των απεργιακών κινητοποιήσεων που θα γίνει στις 6 Απριλίου με την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν να επιχειρεί αυτήν την εβδομάδα να κατευνάσει τα πνεύματα στη Γαλλία, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τετάρτη όποτε θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας στο πρωθυπουργικό Μέγαρο.

Η συνάντηση

Από την συνάντηση αυτή δεν αναμένεται  να υπάρξουν νέα δεδομένα για το συνταξιοδοτικό, αφού η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος  ενώ τα συνδικάτα  αντιτίθενται σε αυτό.

Ενδεχομένως να υπήρξε μια έξοδος κινδύνου αν η κυβέρνηση αποδεχόταν την πρόταση του συνδικάτου CFDT που τάσσεται  υπέρ της προσωρινής παύσης της διαδικασίας αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ενδεχόμενο που όμως έχει κατηγορηματικά απορρίψει ο πρόεδρος Μακρόν.

Όπως άλλωστε δεν αναμένεται να προκύψουν νέα δεδομένα ούτε από τη συνάντηση που προγραμματίζει η πρωθυπουργός της Γαλλίας με τους επικεφαλής των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Από τον χώρο της αριστεράς η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν, το γαλλικό ΚΚ και οι Οικολόγοι έχουν δηλώσει πως δεν σκοπεύουν να παραστούν, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Οι βουλευτές των κομμάτων της αριστεράς

Οι βουλευτές των κομμάτων της αριστεράς έχουν πει πως θα μεταβούν εν σώματι την ερχόμενη Τρίτη στο πρωθυπουργικό Μέγαρο όπου θα παραδώσουν την πρότασή τους για τη διενέργεια δημοψηφίσματος επί του συνταξιοδοτικού, η οποία αν γίνει δεκτή εκ των πραγμάτων θα παγώσει τη διαδικασία έγκρισης του.

Από τον χώρο της ακροδεξιάς η Μαρίν Λεπέν έχει δηλώσει πως θα παραστεί στη συνάντηση με την Μπορν απλά και μόνο για να καταγγείλει τις κυβερνητικές πρακτικές, ενώ σε ότι αφορά τον χώρο της κεντροδεξιάς οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πει πως θα παραστούν, πλην όμως το κόμμα τους δίνει προς το παρόν εικόνα διάλυσης.

Τούτων δοθέντων νέα δεδομένα θα μπορούσαν να υπάρξουν στη Γαλλία μόνο από τον χώρο του Συνταγματικού Συμβουλίου της χώρας το οποίο έχει δηλώσει πως στις 14 Απριλίου θα τοποθετηθεί ως προς το αν και κατά ποσό η προωθούμενη από την κυβέρνηση αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι συμβατή προς το γαλλικό Σύνταγμα. Στο εν λόγω εννεαμελές συμβούλιο συμμετέχουν δύο πρώην πρωθυπουργοί: ο Σοσιαλιστής Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος προεδρεύει και ο κεντροδεξιός ‘Αλεν Ζιουπέ. Το γεγονός ότι οι σχέσεις του Φαμπιούς με τον Μακρόν είναι σύμφωνα με όσους γνωρίζουν τα γαλλικά πρόσωπα και πράγματα «παγερές», έχει ήδη πυροδοτήσει φήμες ότι το πόρισμά του θα είναι αρνητικό για την κυβέρνηση, παρά το ό,τι τα περισσότερα μέλη του είναι επιλογές του Γάλλου Προέδρου.

Στην περίπτωση αυτή το Συνταγματικό Συμβούλιο θα μπορούσε ως από μηχανής θεός να οδηγήσει σε μια πρόσκαιρη έξοδο από την κρίση που ταλανίζει τις τελευταίες εβδομάδες τη Γαλλία, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση η λύση αυτή να είναι τελική. Αν πάλι το πόρισμά του είναι θετικό για την κυβέρνηση οι εντάσεις, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις, θα συνεχιστούν με τα συνδικάτα να ελπίζουν πως υπό την πίεση των απεργιών η κυβέρνηση θα υποχωρήσει και την κυβέρνηση να ελπίζει πως υπό την πίεση των κοινωνικών προβλημάτων που δημιουργούνται συνεπεία των απεργιών τα συνδικάτα, είτε θα διασπαστούν, είτε θα κάνουν πίσω.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.