Quantcast
Shalom: Η πρόταση για αγωγό προς την Κύπρο, η πιο συμφέρουσα για την Ε.Ε. - enikonomia.gr
share

Shalom: Η πρόταση για αγωγό προς την Κύπρο, η πιο συμφέρουσα για την Ε.Ε.

δημοσιεύτηκε:

Το Ισραήλ κινητοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση , ώστε να ανταποκριθεί θετικά την ερχόμενη εβδομάδα στο αίτημα χρηματοδότησης του αγωγού μεταφοράς του ισραηλινού φυσικού μέσω Κύπρου , ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή στην ενεργειακή εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τη Ρωσία.

Όπως γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο υπουργός ενέργειας του Ισραήλ, Silvan Shalom, έχει προωθήσει το έργο στους υπουργούς ενέργειας της Ε.Ε, μαζί με τους ομολόγους του της Κύπρου, Ιταλίας και Ελλάδας.

Οι υπουργοί ενέργειας, οι οποίοι συναντώνται στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα, ενδέχεται να θέσουν θέμα συνομολόγησης μνημονίου συναντίληψης για στήριξη του μεγαλεπήβολου έργου, το οποίο το Ισραήλ αντικρίζει και ως μέσο βελτίωσης των δεσμών του με την Ε.Ε.

«Είναι καλό γι’ αυτούς, είναι καλό για εμάς. Θα έχουν μια αξιόπιστη πηγή προμήθειας φυσικού αερίου, θα έχουμε καλές σχέσεις με αυτούς (Ευρώπη). Μπορούμε να παρέχουμε το φυσικό αέριο στην πιο φθηνή τιμή», δήλωσε το Bloomberg ο ισραηλινός υπουργός ενέργειας Silvan Shalom.

Ο Shalom εκτιμά πως το κόστος κατασκευής του αγωγού θα ανέλθει στα 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αν και αναλυτές κοστολογούν το έργο γύρω στα 8,1 δις, ενώ χαρακτηρίζει ουσιώδη την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

«Εάν δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρόκειται να δουλέψει» .

Σύμφωνα με την πρόταση, τα αποθέματα φυσικού αερίου της Μεσογείου θα καταλήγουν με αγωγό στην Κύπρο, όπου θα υγροποιούνται, και με πλωτά μέσα θα καταλήγουν στην Ευρώπη.

Πάντως ο ισραηλινός υπουργός, δεν τοποθετείται αρνητικά στο ενδεχόμενο να ενωθούν στον αγωγό τα ενεργειακά οικόπεδα Ελλάδας και Λιβάνου.

Την ίδια στιγμή, εμπόδια στη χρηματοδότηση του έργου λόγω της εύθραυστης ακόμα ευρωπαϊκής οικονομίας, βλέπει ο Tim Boersma, διευθυντής της διεύθυνσης Ενεργειακής Ασφάλειας του αμερικανικού ινστιτούτου Brookings.

«Η Ευρώπη δεν έχει ξαναχρηματοδοτήσει την κατασκευή αγωγού, ενώ είναι ισχνές οι χρηματοδοτήσεις της σε υποδομές. Είμαι επιφυλακτικός ως προς το ενδεχόμενο η Ε.Ε να χρηματοδοτήσει τον αγωγό».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.