Quantcast
Σμάγκι (πρώην ΕΚΤ): Οι κίνδυνοι από ενδεχόμενο δημοψήφισμα στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Σμάγκι (πρώην ΕΚΤ): Οι κίνδυνοι από ενδεχόμενο δημοψήφισμα στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Τους κινδύνους από ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα στην Ελλάδα απαριθμεί ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, σε άρθρο του στους Financial Times.

Ειδικότερα, ο πρώην αξιωματούχος της ΕΚΤ εκτιμά πως τις τελευταίες ημέρες το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός ελληνικού δημοψηφίσματος κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.

«Στο δημοψήφισμα δεν θα διακυβευτεί μόνο το πρόγραμμα βοήθειας αλλά κυρίως, η παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη» τονίζει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως θα πρόκειται για μία επιλογή γεμάτη κινδύνους για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ωστόσο, αντιτείνει ο Σμάγκι, το δημοψήφισμα θα παράσχει και ορισμένα οφέλη.

«Μέσω του δημοψηφίσματος ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει να εφησυχάσει τα εξτρεμιστικά στοιχεία της κυβέρνησης, τα οποία αντιδρούν στην επίτευξη μίας άδικης συμφωνίας» τονίζει ο πρώην αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Πάντως, προειδοποιεί ο Σμάγκι, το δημοψήφισμα ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο κίνδυνος διάσπασης είναι ζωντανός.

«Το δημοψήφισμα παράλληλα, εξυπηρετεί και τα συμφέροντα της Ευρώπης, ιδίως για όσες χώρες εμφανίζονται πρόθυμες να παράσχουν πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί το Grexit» συμπληρώνει, εξηγώντας πως εάν οι Έλληνες αποφασίσουν την έξοδο από το ευρώ, θα αναλάβουν και την ευθύνη.

«Το δημοψήφισμα είναι η πιο ξεκάθαρη απάντηση, καθώς εάν το αποτέλεσμα είναι υπέρ του ευρώ, κανένα πολιτικό κόμμα δεν θα έχει τη νομιμοποίηση για την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» αναλύει ο πρώην αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Άλλωστε, όπως τονίζει εν συνεχεία, ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης, ο οποίος ήταν ο κύριος παράγοντας άρνησης του προτεινόμενου δημοψηφίσματος από τον Γ. Παπανδρέου τον Δεκέμβριο του 2011, έχει παρέλθει, καθώς θεωρείται μικρός.

Σημείο κλειδί για τον Σμάγκι, συνιστά και ο χρόνος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, καθώς αμφότερες οι πλευρές φαίνονται απρόθυμες να επιταχύνουν τις διαδικασίες.

Πάντως, προειδοποιεί ο Ευρωπαίος αναλυτής, η κωλυσιεργία αυξάνει την αβεβαιότητα και τον αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και την ανεργία.

Ήδη, η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση και οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω.

«Η προκήρυξη ενός δημοψηφίσματος παράλληλα, θα επιταχύνει εκ νέου τις εκροές κεφαλαίων, λόγω του φόβου περί επικείμενου Grexit» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι πολύ πιθανό να τεθούν σε ισχύ, με δραματικές συνέπειες σε οικονομία και πολιτική.

«Αν και αρκετοί θεωρούν το δημοψήφισμα ως ύψιστη μορφή δημοκρατίας, εντούτοις σε ορισμένες περιπτώσεις, αποκαλύπτει… αδυναμία» καταλήγει ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.