Quantcast
Σόιμπλε… κατά Γιούνκερ: Όποιος θέλει βοήθεια πρέπει να αποδεχθεί την τρόικα - enikonomia.gr
share

Σόιμπλε… κατά Γιούνκερ: Όποιος θέλει βοήθεια πρέπει να αποδεχθεί την τρόικα

δημοσιεύτηκε:

Η τρόικα εξακολουθεί να είναι το κατάλληλο εργαλείο για τα προγράμματα στήριξης της ευρωζώνης, δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Μιλώντας από το Νέο Δελχί, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στην άποψη που εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει δηλώσει πως η φόρμουλα της τρόικας και των επιθεωρήσεων στις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης, ενδεχομένως να χρειαστεί να αλλάξει. Η εκτίμησή αυτή ενισχύεται και από την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία καθορίζει πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμμετέχει στην τρόικα εάν ενδιαφέρεται να αγοράσει κρατικά ομόλογα της εν λόγω χώρας.

“Όποια χώρα της ευρωζώνης θέλει στήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, θα πρέπει να δεχθεί τον αυστηρό έλεγχο της τρόικας” δήλωσε ο κ. Σόιμπλε όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Συμπλήρωσε πως τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, δηλώνοντας μάλιστα πως η Γαλλία και η Ιταλία βρίσκονται σε αυτό το δρόμο.

Σχολίασε μάλιστα και την επικείμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από την οποία αναμένεται ανακοίνωση προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Παρά την ομοβροντία του γερμανικού Τύπου αλλά και των ενστάσεων της Bundesbank, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε πως “θα πρέπει να αποδεχθούμε τις ενέργειες της ΕΚΤ εάν θέλουμε να στηρίξουμε την ανεξαρτησία της”. Συμπλήρωσε ακόμα πως “οι απόψεις μας σε αυτή την περίπτωση δεν είναι τόσο συναφείς”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.