Quantcast
Σόιμπλε: Να μειωθεί το επίδομα για τους πρόσφυγες - enikonomia.gr
share

Σόιμπλε: Να μειωθεί το επίδομα για τους πρόσφυγες

δημοσιεύτηκε:

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε να περικοπεί το επίδομα που χορηγείται στους πρόσφυγες, το οποίο πλησιάζει το βασικό κοινωνικό επίδομα που λαμβάνει ένας μακροχρόνια άνεργος και ανέρχεται στα 359 ευρώ μηνιαίως.

Σε διαφορετική περίπτωση, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, «ένας πρόσφυγας ο οποίος δεν γνωρίζει καν τη γλώσσα, θα έπαιρνε τα ίδια χρήματα που λαμβάνει κάποιος, ο οποίος έζησε 30 χρόνια στη Γερμανία και έμεινε χωρίς δουλειά».

Πάντως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι «δεν είναι ρεαλιστική» η απαίτηση όσων ζητούν να μείνουν όλοι οι πρόσφυγες εκτός Γερμανίας.

«Όταν έρχονται 1.000 άνθρωποι με τα πόδια και μπροστά-μπροστά βρίσκονται γυναίκες και παιδιά, δεν πρόκειται να τους σταματήσετε, ξεχάστε το» δήλωσε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι αυτό που έχει τώρα σημασία είναι «ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και η συνεργασία με την Τουρκία».

Την πρόταση Σόιμπλε απέρριψε η προερχόμενη από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Αντρέα Νάλες, λέγοντας ότι το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έχει περιγράψει με απόλυτη ακρίβεια το ελάχιστο όριο διαβίωσης στη Γερμανία και τις παροχές που απαιτούνται για την κάλυψή του.

Σε πιο οξύ τόνο, η γενική γραμματέας του SPD Γιασμίν Φαχίμι κατηγόρησε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι προσπαθεί «να ξεσηκώσει τους φτωχούς απέναντι στους ακόμη φτωχότερους».

Σύμφωνα πάντως με πρόσφατα στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, το 2016 οι δικαιούχοι του ελάχιστου κοινωνικού επιδόματος αναμένεται να αυξηθούν κατά 460.000 λόγω της προσφυγικής κρίσης, κάτι που συνεπάγεται επιπλέον δαπάνη 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως στον κρατικό προϋπολογισμό.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.