Quantcast
S&P Global: Σε υψηλό 9μήνου o δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο - enikonomia.gr
share

S&P Global: Σε υψηλό 9μήνου o δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο

δημοσιεύτηκε:

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9 μηνών “σκαρφάλωσε” ο δείκτης της επιχειρηματικής  δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την S&P Global.

Αυτό συνέβη λόγω της ισχυρής ανάπτυξης που κατέγραψε ο δείκτης που αφορά τον τομέα υπηρεσιών καθώς ήταν πολύ ταχύτερος από το αναμενόμενο. Συνεπώς αυτό δείχνει πως η οικονομία της Ευρωζώνης ενδέχεται να αποφύγει την ύφεση. Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της εταιρείας S&P Global που αποτελεί βαρόμετρο για την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα υπηρεσιών ” σκαρφάλωσε” στις 52,3 μονάδες από 50,3 μονάδες που ήταν τον Ιανουάριο. Αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο και από τις 50 μονάδες που αποτελούν το όριο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

«Η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης αυξήθηκε πολύ ταχύτερα από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο, με την ανάπτυξη να φθάνει σε υψηλό 9μήνου, χάρη στην αναθέρμανση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών»,  όπως είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global, Κρις Γουίλιαμς, προσθέτοντας ότι ο PMI του Φεβρουαρίου είναι σε γενικές γραμμές συνεπής με μία αύξηση του ΑΕΠ οριακά χαμηλότερη από το 0,3%  που ήταν στο α’ τρίμηνο.

Η ζήτηση αυξήθηκε για πρώτη φορά από τα μέσα του 2022 και οι εταιρείες αύξησαν το προσωπικό τους, υποδηλώνοντας ότι η ανάκαμψη μπορεί να έχει συνέχεια.

Η δραστηριότητα στον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε με τον ισχυρότερο ρυθμό από τον Ιούνιο, με τον PMI του τομέα να αυξάνεται στις 53 μονάδες  από τις 50,8 μονάδες, ξεπερνώντας όλες τις εκτιμήσεις των αναλυτών που είχαν γίνει σε έρευνα του Reuters.

Ο δείκτης προσδοκιών

Ο  δείκτης προσδοκιών των επιχειρήσεων σκαρφάλωσε σε υψηλό 9μήνου καθώς ανήλθε στις 61,5 μονάδες από 61,2 μονάδες που ήταν τον Ιανουάριο. Αυτό δείχνει ότι οι επιχειρήσεις είναι πιο αισιόδοξες για το μέλλον από ό,τι προηγουμένως και θεωρούν πως ο φόβος  της ύφεσης για την οικονομία  έχει υποχωρήσει.

Ο δείκτης PMI για τη συνολική δραστηριότητα του τομέα υποχώρησε λίγο παραπάνω σε σχέση με τον Ιανουάριο,καθώς διαμορφώθηκε στις 48,5 μονάδες από 48,8 μονάδες που ήταν. Δηλαδή κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από όλες τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ωστόσο, ο δείκτης παραγωγής της μεταποίησης αυξήθηκε  στις 50,4 μονάδες  από 48,9 μονάδες. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά από τον Μάιο πάνω από τις 50 μονάδες.

Το κόστος εισροών αυξήθηκε οριακά, ενώ οι εργοστασιακές τιμές κινήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό σχεδόν 2 ετών. Ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε στις 58,3μονάδες  από 61,6 μονάδες.

«Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις λόγω της πανδημίας που ταλαιπώρησαν τα εργοστάσια την περασμένη διετία έχουν δώσει θέση τους σε ταχύτερες ημερομηνίες παραδόσεων. Αυτό σημαίνει ότι η ‘δύναμη τιμολόγησης’ μετατίθεται από τους προμηθευτές στους υπεύθυνους αγορών, επιβραδύνοντας την αύξηση στις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων», σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της S&P Global.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.