Quantcast
S&P: Στην κατηγορία «σκουπίδια» η Κύπρος - enikonomia.gr
share

S&P: Στην κατηγορία «σκουπίδια» η Κύπρος

δημοσιεύτηκε:

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor΄s διατηρεί τη διαβάθμιση του αξιόχρεου της Κύπρου στην κατηγορία «σκουπίδια», στην οποία βρίσκεται από το 2012.

Συγκεκριμένα ο οίκος κρατά την κυπριακή οικονομία στο BB+, το οποίο σημαίνει ότι η Κύπρος παραμένει εκτός επενδυτικής βαθμίδας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι, ο οίκος είχε αναβαθμίσει πριν από 1 χρόνο το αξιόχρεο της Κύπρου στο BB+, δημιουργώντας προσδοκίες για έξοδο της χώρας από την κατηγορία «σκουπίδια», για την οποία χρειάζεται μία μόνο αναβάθμιση.

Όπως αναφέρει ο Standard and Poor’s, οι αξιολογήσεις της Κύπρου περιορίζονται από τον ψηλό βαθμό μόχλευσης της οικονομίας, τον επιβαρυμένο τραπεζικό τομέα και το μικρό μέγεθος της σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Επιπλέον ο οίκος σημειώνει ότι, ο ισολογισμός του κυπριακού ιδιωτικού τομέα είναι από τους πλέον χρεωμένους στην Ευρώπη σε περίπου 250% του ΑΕΠ,αλλά και ο χρηματοπιστωτικός τομέας παραμένει μία σημαντική πιστωτική αδυναμία και το μέγεθός του είναι τρεις φορές το ΑΕΠ.

Πάντως οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι:

– Το δημόσιο χρέος της Κύπρου θα μειωθεί λόγω των δημοσιονομικών πλεονασμάτων.

– Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας θα αυξηθεί οριακά μέχρι το 2021, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη ζήτηση για εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών.

-Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Κύπρου θα μειωθούν σταδιακά υποστηριζόμενα από τις προσπάθειες των τραπεζών να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους.




share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.