Quantcast
Spiegel: Ο Σόιμπλε ετοιμάζει σχέδιο για χρεοκοπίες κρατών της ευρωζώνης - enikonomia.gr
share

Spiegel: Ο Σόιμπλε ετοιμάζει σχέδιο για χρεοκοπίες κρατών της ευρωζώνης

δημοσιεύτηκε:

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να εξάγει συμπεράσματα από την κρίση της Ελλάδας και να προετοιμάσει την Ευρώπη για αντίστοιχες καταστάσεις που ενδεχομένως θα προκύψουν μελλοντικά. Αυτό γράφει το περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του σελίδα, υποστηρίζοντας ότι οι συνεργάτες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ετοιμάζουν πυρετωδώς ένα σχέδιο για χρεοκοπίες κρατών εντός της ευρωζώνης.

Το ρεπορτάζ του Spiegel αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει βγάλει τα συμπεράσματά της από την ελληνική κρίση και για το λόγο αυτό το επιτελείο Σόιμπλε εξετάζει την κατάρτιση ενός νέου “πτωχευτικού κώδικα” για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης που χρεοκοπούν.

Ο στόχος είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού, ο οποίος στην περίπτωση χρεοκοπίας θα εξασφαλίζει μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, ώστε να μην διαταράσσεται η ακεραιότητα της νομισματικής ένωσης όταν ένας κράτος προχωρά σε στάση πληρωμών.

Την ίδια ώρα, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο Β. Σόιμπλε θέλει να περιορίσει την οικονομική  βοήθεια από τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης.

“Το κόστος της αναδιάρθρωσης του χρέους πρέπει να το πληρώσουν προπαντός οι επενδυτές που αγόρασαν κρατικά ομόλογα της συγκεκριμένης χώρας. Μια τέτοια διαδικασία πτώχευσης πρέπει πρώτα απ’ όλα να εμποδίζει τα κράτη που χρειάζονται λεφτά να εκβιάζουν όσα κράτη έχουν υγιή οικονομικά”, επισημαίνει το Spiegel για τους σχεδιασμούς του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Στην επιτροπή που έχει ήδη συσταθεί συμμετέχει και επιστημονικό προσωπικό, ενώ υπενθυμίζεται ότι και πριν από 5 χρόνια, δηλαδή στην αρχή της ελληνικής κρίσης, ο κ. Σόιμπλε είχε ετοιμάσει ένα αντίστοιχο σχέδιο, το οποίο τελικά έμεινε στο συρτάρι.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.