Quantcast
SSM: Οι εκτιμήσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες μετά τις αποφάσεις για την Credit Suisse - enikonomia.gr
share

SSM: Οι εκτιμήσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες μετά τις αποφάσεις για την Credit Suisse

δημοσιεύτηκε:

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αντοχές και η κεφαλαιακή βάση αλλά και η ρευστότητα είναι ισχυρή ξεκαθάρισαν σήμερα με κοινή ανακοίνωση τους ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ, SSM και το  Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (Single Resolution Board ) μετά τις χθεσινές αποφάσεις που ελήφθησαν για τη διάσωση της Credit Suisse.

Όπως αναφέρουν, το πλαίσιο εξυγίανσης που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενσωματώσει τις μεταρρυθμίσεις που συνέστησε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων πως το βάρος της εξυγίανσης μίας προβληματικής τράπεζας  θα πρέπει να το φέρουν οι μέτοχοι και οι πιστωτές της.

Ειδικότερα, οι κοινοί μετοχικοί τίτλοι είναι οι πρώτοι που απορροφούν τις ζημίες και μόνο μετά την πλήρη χρήση τους θα απαιτείται η απομείωση των ομολόγων ΑΤ 1 (Αdditional Tier 1 bonds).

Αυτή η προσέγγιση έχει εφαρμοστεί με συνέπεια σε προηγούμενες περιπτώσεις και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες της τραπεζικής εποπτείας του SRB και της ΕΚΤ σε παρεμβάσεις κρίσεων.

Το πρόσθετο Tier 1 υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, είναι και θα παραμείνει σημαντικό στοιχείο της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.