Quantcast
Στάινμπεργκ: «Στόχος και η Γερμανία» - enikonomia.gr
share

Στάινμπεργκ: «Στόχος και η Γερμανία»

δημοσιεύτηκε:

Ο ειδικός από το Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική εκτίμησε καταρχήν ότι οι δράστες προέρχονται από την Γαλλία:

«Ναι! Είμαι βέβαιος ότι οι δράστες προέρχονται από την Γαλλία. Το ερώτημα είναι – και ανεξάρτητα από το εάν οι επιθέσεις έχουν την υπογραφή του IS ή όχι – εάν οι δράστες ήταν στη Συρία και το Ιράκ και εάν εκπαιδεύτηκαν εκεί.

Πιστεύω ότι ένα μέρος τους είναι γάλλοι πολίτες που προέρχονται από τις βορειοαφρικανικές χώρες και οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν σε Ιράκ και Συρία. Το ότι ορισμένοι ανατινάχθηκαν στον αέρα επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Στη Γαλλία δεν μπορεί να μάθει κανείς πώς κατασκευάζονται αυτά τα γιλέκα με εκρηκτικά. Χρειάζεσαι τουλάχιστον ένα άτομο που να ήταν σε μια από τις μεγάλες τρομοκρατικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή, πιθανότατα στο IS. Οι δράστες όμως είναι σίγουρα Γάλλοι. Ίσως να βρίσκεται και κανένας Βέλγος ανάμεσά τους».

 

 

Στόχος και η Γερμανία

Στο ερώτημα εάν και κινδυνεύει και η Γερμανία, ο ειδικός είναι κατηγορηματικός:
«Και η Γερμανία κινδυνεύει. Έχει βέβαια άλλη βαρύτητα διότι η Γαλλία είναι πολύ πιο σημαντικός στόχος για το Ισλαμικό Κράτος, πόσο μάλλον που το Παρίσι έχει εντείνει τις τελευταίες εβδομάδες τη δράση του κατά της οργάνωσης, έχοντας συμμετάσχει πρόσφατα και σε αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία. Βέβαια και η Γερμανία ανήκει σε αυτή τη συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους. Είμαστε λοιπόν στόχος. Και η Γερμανία έχει πολλούς τζιχαντιστές σε Συρία και Ιράκ.

Και η Γερμανία έχει πολλούς από αυτούς που επιστρέφουν. Η κατάσταση είναι ενδεχομένως λίγο διαφορετική επειδή η Γαλλία έχει τον μεγαλύτερο και επιθετικότερο χώρο τζιχαντιστών. Από την άλλη όμως θα πρέπει να πει κανείς επίσης ότι οι Γάλλοι διαθέτουν πολύ μεγαλύτερες, επιθετικότερες και αποτελεσματικότερες μυστικές υπηρεσίες και γενικότερα αρχές ασφαλείας. Εκτιμώ λοιπόν ότι και η Γερμανία κινδυνεύει».

 

Οι τρομοκράτες θέλουν να προκαλέσουν αντιδράσεις

Ο Γκίντο Στάινμπεργκ από το Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική εκτιμά ότι στόχος των τρομοκρατών είναι να προκαλέσουν οργισμένες αντιδράσεις, κάτι που φέρνει σε δύσκολη θέση τον γάλλο πρόεδρο Ολάντ:

«Το Ισλαμικό Κράτος, η Αλ Κάιντα και άλλοι τζιχαντιστές ισχυρίζονται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος της Δύσης κατά του Ισλάμ και με τις επιθέσεις τους προσπαθούν να μας προκαλέσουν ώστε να κινηθούμε κατά των μουσουλμάνων.

Ο κίνδυνος να λάβει η Γαλλία πολύ πιο δραστικά μέτρα από ότι στο παρελθόν είναι αυξημένος. Στο εσωτερικό ο πρόεδρος Ολάντ βρίσκεται σε αδύναμη θέση.

Δέχεται πιέσεις από τους ακροδεξιούς του Εθνικού Μετώπου και για τον ίδιο θα είναι σε αυτή τη φάση εξαιρετικά δύσκολο να λάβει στοχευμένα μέτρα κατά του IS, χωρίς να δώσει στου μουσουλμάνους, κυρίως τους Βορειοαφρικανούς στη χώρα, την εντύπωση ότι στρέφεται εναντίον τους».

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.