Quantcast
Στερεύουν τα μετρητά στη Ζιμπάμπουε - enikonomia.gr
share

Στερεύουν τα μετρητά στη Ζιμπάμπουε

δημοσιεύτηκε:

Οι τράπεζες στη Ζιμπάμπουε ξεμένουν από μετρητά κι αυτό αναμένεται να τις οδηγήσει στο να αρχίσουν να τυπώνουν μία δική τους εκδοχή του αμερικανικού δολαρίου. Η χώρα της Νοτίου Αφρικής χρησιμοποιεί μία σειρά διαφορετικών ξένων νομισμάτων στις συναλλαγές, με σημαντικότερο όλων το αμερικανικό δολάριο. Το δικό της νόμισμα κατέρρευσε το 2009, κατά τη διάρκεια μίας κρίσης υπερπληθωρισμού.

Τα αμερικανικά δολάρια έχουν αρχίσει να εξαντλούνται εδώ και μήνες στη Ζιμπάμπουε, όμως η κατάστασ έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Η πτώση των παγκόσμιων τιμών των βασικών εμπορευμάτων και η σημαντική υποχώρηση των εξαγωγών έχει μειώσει κατακόρυφα τον αριθμό των δολαρίων που κυκλοφορούν στη χώρα.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις μεγάλες ελλείψεις σε μετρητά, η κεντρική τράπεζα της Ζιμπάμπουε ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την εκτύπωση «εγγυητικών τραπεζογραμματίων»με ονομαστικές αξίες των 2, 5, 10 και 20 δολαρίων. Η χώρα, μάλιστα, έχει ήδη κάνει κάτι αντίστοιχο σε νομίσματα που αντιπροσωπεύουν αξίες του δολαρίου των ΗΠΑ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.