Quantcast
Στήριξη Μέρκελ στον Βέμπερ ως αντικαταστάτη του Γιούνκερ - enikonomia.gr
share

Στήριξη Μέρκελ στον Βέμπερ ως αντικαταστάτη του Γιούνκερ

δημοσιεύτηκε:

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στηρίζει την προσπάθεια του συντηρητικού Μάνφρεντ Βέμπερ να ηγηθεί της εκστρατείας των κεντροδεξιών κομμάτων ενόψει των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών, σύμφωνα με γερμανικές εφημερίδες.

Ο 46χρονος Βέμπερ είναι επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο και, εφόσον λάβει τη στήριξη και άλλων κομμάτων που ανήκουν στην ομάδα, θα είναι ο βασικός υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντικαθιστώντας τον Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ.

Τα κόμματα που ανήκουν στο ΕΛΚ βρίσκονται στην κυβέρνηση σε εννέα από τις 28 χώρες της ΕΕ και εμφανίζονται να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Η Μέρκελ, που ως επικεφαλής του πολυπληθέστερου και πιο πλούσιου κράτους μέλους της ΕΕ ασκεί μεγάλη επιρροή στην επιλογή του ΕΛΚ για τον υποψήφιό του για την προεδρία της Κομισιόν, πιστεύεται ότι επιθυμεί να δει έναν Γερμανό στη θέση αυτή. Εξάλλου έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που ένας Γερμανός είχε βρεθεί στη θέση αυτή.

Γερμανικές εφημερίδες ανέφεραν ότι η καγκελάριος, έπειτα από συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ στο Βερολίνο αυτή την εβδομάδα, συμφώνησε να στηρίξει τον Βέμπερ, που ανήκει στο βαυαρικό κόμμα Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU).

Σύμφωνα με το Spiegel, ο Βέμπερ επιχειρεί να κερδίσει τη στήριξη και άλλων μελών του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες ενόψει ενός συνεδρίου στο Ελσίνκι τον Νοέμβριο στη διάρκεια του οποίου θα επιλεγεί ο υποψήφιος της πολιτικής ομάδας.

Αν και το CSU είναι το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατικών (CDU) της Μέρκελ, ακολουθεί μια πιο δεξιά πολιτική και θεωρείται σύμμαχος ηγετών της ανατολικής Ευρώπης, όπως ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν, γνωστού επικριτή της επιθυμίας των Βρυξελλών για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.

Πηγή: ΑΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.