Quantcast
Στο ιαπωνικό χρηματιστήριο η Aramco; - enikonomia.gr
share

Στο ιαπωνικό χρηματιστήριο η Aramco;

δημοσιεύτηκε:

Η Aramco και το χρηματιστήριο του Τόκιο (TSE) εξετάζουν το ενδεχόμενο σύστασης μιας κοινής ομάδας που θα μελετήσει την ενδεχόμενη εισαγωγή μετοχών του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας στη χρηματιστηριακή αγορά της Ιαπωνίας.

Η συμφωνία να εξεταστεί η ενδεχόμενη σύσταση μιας ομάδας εργασίας για το θέμα αυτό ήταν μια από τις πολλές συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο κυβερνήσεις σήμερα, την δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του βασιλιά Σαλμάν στην Ιαπωνία, όπως ανέφεραν οι δύο κυβερνήσεις σε κοινή τους ανακοίνωση.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας σχεδιάζουν να εισαγάγουν ποσοστό έως 5% του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο στο χρηματιστήριο του Ριάντ, το Tadawul, και επίσης σε μία ακόμα ή περισσότερες διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Για την αρχική δημόσια προσφορά της Aramco, που μπορεί να είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο αντλώντας ενδεχομένως έως 100 δισεκ. δολάρια, ανταγωνίζονται, εκτός από Τόκιο, η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και το Τορόντο.

Ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση θέλει οι μετοχές της Aramco να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Τόκιο, τραπεζίτες και δικηγόροι υποστηρίζουν ότι η ιαπωνική αγορά μάλλον δεν θα λάβει το χρίσμα λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού και του γεγονότος ότι οι Ιάπωνες επενδυτές δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για ενεργειακές εταιρίες σε σχέση με άλλους κλάδους όπως η τεχνολογία. Η μεταβλητότητα του γεν είναι ένας ακόμα παράγοντας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ζήτησε από τον βασιλιά Σαλμάν να στηρίξει την εισαγωγή των μετοχών της Aramco στο χρηματιστήριο του Τόκιο, όπως δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ιαπωνικής κυβέρνησης μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών. Ο βασιλιάς Σαλμάν δήλωσε ότι η χώρα του εξετάσει το αίτημα αυτό διότι επιθυμεί οι Ιάπωνες επενδυτές να αγοράσουν μετοχές της Aramco, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.