Quantcast
«Στόχος οι θρησκευτικές διενέξεις στην Αίγυπτο» - enikonomia.gr
share

«Στόχος οι θρησκευτικές διενέξεις στην Αίγυπτο»

δημοσιεύτηκε:

Στο μακελειό τεμένους στο Σινά η αιγυπτιακή αεροπορία απάντησε με βομβαρδισμούς εναντίον «τρομοκρατικών κρησφύγετων» καταστρέφοντας, όπως ισχυρίζεται, οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην αιματηρή επίθεση.

Ήταν, όπως όλα δείχνουν, η πιο πολύνεκρη επίθεση των τελευταίων ετών στην Αίγυπτο. Τουλάχιστον 305 νεκροί και περισσότεροι από 110 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της επίθεσης στα βόρεια της χερσονήσου του Σινά. Όπως αναφέρουν αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας ομάδα ανδρών επιτέθηκε στο τέμενος Αλ Ράουντα, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ από την περιφερειακή πρωτεύουσα Αλ Αρίς. Μετά από πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού οι επιτιθέμενοι άρχισαν να πυροβολούν με πολυβόλα τους πιστούς που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν με κάθε τρόπο το τέμενος.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι ο 14χρονος Αμπτουλά Αμπντέλ Νάσερ: «Όταν ο σεΐχης ξεκίνησε την τελετή λέγοντας ο Αλλάχ είναι μεγάλος ακούσαμε εκρήξεις και ήχο από πυροβόλα όπλα. Πυροβολούσαν τους πάντες. Λίγο αργότερα αυτοί που μας επιτέθηκαν είδαν μικρά παιδιά μέσα στο τέμενος και τα έβγαλαν έξω».

Διεθνής κατακραυγή για την επίθεση


Σύμφωνα με πληροφορίες το τέμενος ανήκει στο τάγμα των σουφιστών, το οποίο αντιμετωπίζεται εχθρικά από φανατικούς μουσουλμάνους. Εικάζεται ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους που δραστηριοποιείται εδώ και καιρό στη χερσόνησο του Σινά.

Με βάσει τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο αιγύπτιος ειδικός σε ζητήματα τρομοκρατίας Ρέντα Μαχμούντ δήλωσε: «Στο στόχαστρο των τρομοκρατών βρίσκονται κυρίως τόποι λατρείας. Πρόσφατα επιτέθηκαν σε χριστιανικές εκκλησίες και τώρα σφαγιάζουν μουσουλμάνους σε τεμένη. Στόχος τους είναι να προκαλέσουν διενέξεις μεταξύ των διαφόρων θρησκειών στην Αίγυπτο και να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των Αιγυπτίων στις αρχές ασφαλείας».

Άμεσα η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την αιματηρή επίθεση. Η εντεταλμένη για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί βρίσκονται στο πλευρό της Αιγύπτου στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι «η παγκόσμια κοινότητα δεν μπορεί να ανεχθεί την τρομοκρατία. Οι τρομοκράτες πρέπει να ηττηθούν με στρατιωτικά μέσα». Η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της καταδικάζοντας με τον πλέον αυστηρό τρόπο την επίθεση. Τέλος ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Σόλτενμπργκ έκανε λόγο για «βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια», ενώ ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε αποτροπιασμό για την επίθεση.


Πηγή Πληροφοριών:Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.