Quantcast
Στον ΠΟΕ κατά της Κίνας οι ΗΠΑ για τους εξαγωγικούς δασμούς σε πρώτες ύλες - enikonomia.gr
share

Στον ΠΟΕ κατά της Κίνας οι ΗΠΑ για τους εξαγωγικούς δασμούς σε πρώτες ύλες

δημοσιεύτηκε:

Οι ΗΠΑ προσέφυγαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) για τους εξαγωγικούς δασμούς που επιβάλλει η Κίνα σε εννιά βασικές πρώτες ύλες.

Το Γραφείο του Εκπροσώπου για το Αμερικανικό Εμπόριο (USTR) υποστήριξε με χθεσινή ανακοίνωση ότι οι δασμοί αυτοί, που κυμαίνονται από 5 έως 20% επί της αξίας, δημιουργούν «άνισες συνθήκες» για τους Αμερικανούς παραγωγούς.

Οι εννιά πρώτες ύλες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι το αντιμόνιο, το κοβάλτιο, ο χαλκός, ο γραφίτης, ο μόλυβδος, η μαγνησία, η τάλκη, το ταντάλιο και ο κασσίτερος. Οι ύλες αυτές χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικούς τομείς, όπως τον αεροδιαστημικό, της κατασκευής αυτοκινήτων, των ηλεκτρονικών και των χημικών.

Η προσφυγή αυτή, που είναι η 13η της κυβέρνησης Ομπάμα κατά της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, έρχεται σε μία περίοδο αυξημένης ρητορικής κατά του εμπορίου στην εκστρατεία για την εκλογή νέου προέδρου των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Ομπάμα θέλει να δείξει μία σκληρή στάση στην εφαρμογή των εμπορικών συμφωνιών, σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσει την αναγκαία στήριξη του νομοθετικού σώματος για την επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας στην περιοχή του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership, TPP), η οποία αποτελεί προτεραιότητα για τον Ομπάμα φέτος.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, δήλωσε ωστόσο, προχθές ότι είναι «πολύ λίγες» οι πιθανότητες να ψηφισθεί η συμφωνία TPP φέτος από το Κογκρέσο, καθώς οι υποψήφιοι για την προεδρία, τόσο του Δημοκρατικού όσο και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είναι εναντίον της.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.