Quantcast
Στους δρόμους οι Γερμανοί για την «τρέλα των ενοικίων» - enikonomia.gr
share

Στους δρόμους οι Γερμανοί για την «τρέλα των ενοικίων»

δημοσιεύτηκε:

Χιλιάδες πολίτες της Γερμανίας θα διαδηλώσουν το απόγευμα στο Βερολίνο κατά της “τρέλας των ενοικίων” και της κερδοσκοπίας στον τομέα των ακινήτων,σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, AFP.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν και στο Μόναχο, στην Κολωνία, στη Φρανκφούρτη, στο Γκέτινγκεν, στο Φράιμπουργκ, στο Μάνχαϊμ.

Στην πρωτεύουσα, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην εμβληματική Αλεξάντερπλατς, απ΄όπου θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη συνοικία Κρόισμπεργκ, η οποία βρίσκεται υπό ανάπλαση και όπου τα ενοίκια αυξάνονται εδώ και πολλά χρόνια.

Οι διοργανωτές υπολόγιζαν, πριν από την έναρξη της πορείας, ότι τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι θα λάβουν μέρος στην κινητοποίηση αυτή.

«Όχι στην κατεδάφιση κατοικήσιμων κτιρίων», ήταν ένα από τα κύρια συνθήματα των διαδηλωτών. Άλλοι κρατούσαν πανό που έγραφαν «Έκπληξη! Η αγορά δεν διορθώνεται από μόνη της». Ορισμένοι ήταν μεταμφιεσμένοι σε «καρχαρίες των ακινήτων».

Οι διοργανωτές απηύθυναν επίσης έκκληση για συλλογή υπογραφών προκειμένου να διοργανωθεί ένα τοπικό δημοψήφισμα για την αναγκαστική απαλλοτρίωση από τον δήμο του Βερολίνου εταιριών ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από τρεις χιλιάδες ακίνητα.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ιδίως εταιρείες όπως η Deutsche Wohnen και η Vonovia, οι οποίες έχουν αγοράσει χιλιάδες κτίρια εκμεταλλευόμενες τιμές πολύ πιο χαμηλές από πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προτού τα νοικιάσουν με ακριβό ενοίκιο.

Στο Βερολίνο τα ενοίκια έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μία δεκαετία. Η αύξηση των τιμών των ενοικίων ενισχύεται από τη δημοφιλία που γνωρίζουν οι μεγάλες πόλεις, όπου Γερμανοί και Ευρωπαίοι εγκαθίστανται κατά χιλιάδες κάθε χρόνο, αυξάνοντας τη ζήτηση για κατοικίες χωρίς ωστόσο να αυξάνεται αντίστοιχα και η προσφορά.

Ως λύση προτείνεται η αγορά κτιρίων από την πόλη –η οποία κυβερνάται από έναν συνασπισμό της αριστεράς με την άκρα αριστερά και τους Πράσινους- ώστε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη άνοδος των ενοικίων.

Αυτή η λύση αναφέρεται εδώ και μερικούς μήνες, αν και τα οικονομικά του Βερολίνου είναι σε οικτρή κατάσταση και η τιμή του τετραγωνικού στην πόλη έχει εκτοξευθεί.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.