Quantcast
Σχέδιο δράσης της ΕΕ για εκσυγχρονισμό του ΦΠΑ στην Ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

Σχέδιο δράσης της ΕΕ για εκσυγχρονισμό του ΦΠΑ στην Ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε ένα σχέδιο δράσης με στόχο τη δημιουργία μίας ενιαίας και εκσυγχρονισμένης ζώνης ΦΠΑ μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Στόχος είναι να γίνει απλούστερη, αλλά και πιο αποτελεσματική η φορολόγηση των επιχειρήσεωναπέναντι στην απάτη και τη διαφθορά.

Μάλιστα, ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκόβισι, σχολίασε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter: “Σήμερα αντιμετωπίζουμε τη διασυνοριακή απάτη του ΦΠΑ στην Ευρώπη” και προσέθεσε: “Καλώ τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν σχετικά με τον κατάλογο των φορολογικών παραδείσων εντός έξι μηνών. Ο Παναμάς πρέπει να υιοθετήσει φορολογικά πρότυπα”.

Μάλιστα, σχολιάζοντας την υπόθεση των “Εγγράφων του Παναμά” υπογράμμισε: “Η υπόθεση των Panama Papers με θύμωσε και με εξόργισε. Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία της πολιτικής συγκυρίας και να ενεργήσουμε περαιτέρω”.

Σε ό,τι αφορά στο σχέδιο δράσης για τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων στις χώρες της Ευρωζώνης, οι κύριοι πυλώνες όπως παρουσιάστηκαν είναι οι εξής:

-Οι βασικές αρχές για ένα μελλοντικό ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα ΦΠΑ

-Βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ

-Ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου των συντελεστών ΦΠΑ και του καθορισμού επιλογών προκειμένου να δοθεί στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τον καθορισμό των συντελεστών αυτών

-Σχέδια για την απλούστευση των κανόνων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά , καθώς και για μια συνολική δέσμη μέτρων για τον ΦΠΑ ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία των ΜΜΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.