Quantcast
Συμφωνία συνεργασίας Κίνας - Κατάρ στο "κομμάτι" του LNG - enikonomia.gr
share

Συμφωνία συνεργασίας Κίνας – Κατάρ στο “κομμάτι” του LNG

δημοσιεύτηκε:

Συμφωνία συνεργασίας διάρκειας 27 ετών για την πώληση και την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αλλά και για τη μετοχική συμμετοχή της Sinopec σε ενεργειακή κοινοπραξία του Κατάρ υπέγραψαν  η κρατική εταιρία ενέργειας της Κίνας Sinopec και η QatarEnergy. Όπως μεταδίδει το www.arabnews.com η QatarEnergy και η Sinopec θα συνεργαστούν στη δεύτερη φάση του έργου επέκτασης North Field South .Στο πλαίσιο αυτού του deal, η QatarEnergy θα μεταβιβάσει το 5% των μετοχών στη Sinopec σε μια κοινοπραξία που κατέχει που ισοδυναμεί  με 6 εκατομμύρια  τόνους  παραγωγικής LNG ετησίως στο έργο NFS.

Αυτή είναι η τρίτη συμφωνία που γίνεται για την προμήθεια LNG μεταξύ του Κατάρ και των κινεζικών εταιρειών. Οι δύο εταιρείες είχαν υπογράψει το 2021 μια 10ετή συμφωνία αγοράς και πώλησης LNG και  το 2022 μια σύμβαση 27 ετών. Στη συμφωνία αυτή αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας του Κατάρ, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Sherida Al-Kaabi. Το Κατάρ έχει υποστηρίξει σταθερά τον ρόλο του φυσικού αερίου ως κεντρικό συστατικό οποιουδήποτε ενεργειακού μείγματος προκειμένου να υπάρξει  μια ρεαλιστική ενεργειακή μετάβαση, τόνισε και πρόσθεσε δίνουμε στον κόσμο την πιο καθαρή πηγή ενέργειας υδρογονανθράκων που είναι και οικονομική αλλά είναι και ιδανική για το περιβάλλον. Με την πηγή αυτή θα είναι πιο βιώσιμη η  ανάπτυξη αλλά θα υπάρξει και ένα καλύτερο μέλλον, τόνισε.

«Ουσιαστικά  σχεδόν το 40 %  όλων των νέων προμηθειών LNG θα παρέχεται μέχρι το 2029 από το Κατάρ. Ως εκ τούτου, θεωρούμε πως μια ισχυρότερη σχέση μεταξύ του μεγαλύτερου παραγωγού LNG στον κόσμο και του μεγαλύτερου καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο είναι μια φυσική εξέλιξη που θα διαμορφώσει τον πραγματικό ενεργειακό χάρτη του σήμερα», τόνισε με έμφαση.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.