Quantcast
Συναντήσεις με τους επικεφαλής των περιφερειακών κυβερνήσεων θα έχει η Μέι - enikonomia.gr
share

Συναντήσεις με τους επικεφαλής των περιφερειακών κυβερνήσεων θα έχει η Μέι

δημοσιεύτηκε:

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα δεχθεί σήμερα στο Λονδίνο τους πρωθυπουργούς της Σκοτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας για να τους προτείνει να συμμετάσχουν στις συζητήσεις για το Brexit.

Είναι η πρώτη φορά από το 2014 που οι επικεφαλής των τεσσάρων περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου συναντώνται, σε μια περίοδο που η ένωσή τους φαίνεται να απειλείται με διάλυση μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η μεγάλη μας ένωση είναι ο θεμέλιος λίθος της ευημερίας μας και η διατήρησή της είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για τις μελλοντικές μας επιτυχίες», υπογράμμισε η Μέι λίγο πριν τη συνάντηση.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός πρότεινε να υπάρξει μια «απευθείας γραμμή» με τον υπουργό αρμόδιο για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, ο οποίος θα προεδρεύσει σε ένα κοινό φόρουμ στο οποίο θα συμμετέχουν οι τέσσερις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Αυτό το νέο φόρουμ είναι μια ευκαιρία για όλους να διατυπώσουν τις προτάσεις τους προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που προσφέρει το Brexit και να εφαρμόσουμε τη δημοκρατική απόφαση του βρετανικού λαού», υπογράμμισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η πρωτοβουλία αυτή όμως κινδυνεύει να φανεί αρκετή στους περιφερειακούς ηγέτες της Σκοτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, οι κάτοικοι των οποίων ψήφισαν μαζικά υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, αλλά και της Ουαλίας, η οποία όπως και η Αγγλία ψήφισε κατά πλειοψηφία υπέρ του Brexit.

Προτού μεταβεί στο Λονδίνο ο Ουαλός πρωθυπουργός Κάργουιν Τζόουνς έγραψε μια επιστολή με την οποία ζητεί από τη Μέι τα τρία περιφερειακά κοινοβούλια να ψηφίσουν για την τελική συμφωνία που θα καθορίσει τους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η Σκοτσέζα ομόλογός του Νίκολα Στέρτζον απέστειλε επίσης μια ανάλογη επιστολή, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι σε ό,τι την αφορά «όλες οι πιθανότητες παραμένουν στο τραπέζι», περιλαμβανομένου ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.