Quantcast
Σύνοδος των νότιων χωρών της ΕΕ την ερχόμενη Τρίτη - Ποια είναι η ατζέντα - enikonomia.gr
share

Σύνοδος των νότιων χωρών της ΕΕ την ερχόμενη Τρίτη – Ποια είναι η ατζέντα

δημοσιεύτηκε:

Πολλά θέματα περιλαμβάνει η ατζέντα της 5ης συνόδου των αρχηγών των επτά νότιων χωρών της ΕΕ, γνωστής ως Med7, που θα συνέλθει στη Λευκωσία, στις 29 Ιανουαρίου.

Τα θέματα, που θα απασχολήσουν την σύνοδο και τις διμερείς επαφές είναι το μεταναστευτικό, το Brexit, η εν γένει παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην ΕΕ, η μεταρρύθμιση στην Ευρωζώνη, η ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και η επιδίωξη για αυτονομία, οι κλιματικές αλλαγές το δημοσιονομικό πλαίσιο και ο αραβικός κόσμος. Επίσης, την σύνοδο θα απασχολήσουν όλες οι περιφερειακές εξελίξεις και ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει για το Κυπριακό.

Για την σημασία, που αποδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία, στην επιτυχή έκβαση της συνόδου μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η σύνοδος στην Κύπρο έχει ιδιαίτερη σημασία «λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην ΕΕ, όπως δημιουργείται με τη συζήτηση για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και άλλα θέματα που απασχολούν την ΕΕ σε μια συζήτηση που αναμένεται να κορυφωθεί σε μια καθοριστική Σύνοδο στις 9 Μαΐου στη Ρουμανία με αποκλειστικό αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης».

Αναμένεται στο τέλος της συνόδου να υιοθετηθεί μια «πολύ ουσιαστική Κοινή Διακήρυξη που θα μεταφέρει τις θέσεις των επτά χωρών σε όλα τα θέματα», δήλωσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ. Πρόσθεσε ότι στο περιθώριο της συνόδου ο Ν. Αναστασιάδης θα έχει τρεις διμερείς συναντήσεις, με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του το πρωί της 29ης Ιανουαρίου, και το απόγευμα της ίδιας μέρας, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και με τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας στην Κύπρο, συμφωνήθηκε να αρχίσουν οι συζητήσεις προς πολύ συγκεκριμένες συμφωνίες για τις διμερείς σχέσεις σε θέματα ενέργειας, ασφάλειας και πολιτικής.

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «και η TOTAL και η ΕΝΙ συμμετέχουν ενεργά στις διεργασίες στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας. Είμαστε σε επαφή για να διευρυνθεί η συνεργασία των δύο χωρών στην ΑΟΖ μας και αυτό θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί στις διμερείς συναντήσεις του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη με τον Γάλλο Πρόεδρο».

Στη διμερή συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό θα συζητηθεί και η κατασκευή του EastMed. Πρόσθεσε ότι αναμένονται τα σχόλια της Κομισιόν σε σχέση με το προσχέδιο της διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στα τέσσερα κράτη για τον συγκεκριμένο αγωγό που είναι μια από τις επιλογές για να αξιοποιηθούν τα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.