Quantcast
Συρία: Η Τουρκία θα κατασκευάσει 25.000 νέες κατοικίες - enikonomia.gr
share

Συρία: Η Τουρκία θα κατασκευάσει 25.000 νέες κατοικίες

δημοσιεύτηκε:

Συνολικά 25.000 νέες κατοικίες θα κατασκευάσει έως το τέλος του χρόνου η Τουρκία στη βόρεια Συρία.

Όπως γνωστοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, η  Άγκυρα θα κατασκευάσει τις παραπάνω  κατοικίες για να μετεγκαταστήσει τους εκτοπισμένους Σύρους που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός εγκαινίασε 600 κατοικίες σε ένα συγκρότημα κατοικιών που βρίσκεται στη Μασχάντ Ρουχίν, στη βορειοδυτική Συρία  το οποίο απέχει μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία.

Η δήλωση Σοϊλού

Ο Σοϊλού δήλωσε πως η χώρα του έχει κατασκευάσει τα 2 τελευταία χρόνια συνολικά  75.000 κατοικίες. « Θεού θέλοντος, θα έχουμε ολοκληρώσει την κατασκευή 100.000 κατοικιών μέχρι το τέλος του χρόνου » είπε ο  υπουργός.

Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει κατά μήκος των συνόρων της μια “ζώνη ασφαλείας”  για να εμποδίσει τους Σύρους που έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου να διασχίσουν τα σύνορα και να μπορέσει να στείλει εκεί μερικούς πρόσφυγες που βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πει πρόσφατα ότι “ετοιμάζει” την επιστροφή σε εθελοντική βάση  1 εκατομμυρίου Σύρων προσφύγων από τα 3,7 εκατ. Σύρους που έχουν επίσημα καταγραφεί στη χώρα του.

Επιθυμεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση, με την υποστήριξη της διεθνούς βοήθειας, (της κατασκευής) κατοικιών και υποδομών στην επαρχία Ιντλίμπ, τελευταία ζώνη που ελέγχουν οι αντάρτες,  που ξεφεύγει από τον έλεγχο της εξουσίας στη Δαμασκό και όπου η Άγκυρα αναπτύσσει στρατεύματα.

Η κατασκευή των κατοικιών αυτών εποπτεύεται από την τουρκική κυβερνητική Υπηρεσία διαχείρισης φυσικών καταστροφών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (Afad) και χρηματοδοτείται από τουρκικές ΜΚΟ.

Περισσότερες από το 500 οικογένειες έχουν εγκατασταθεί στο νέο οικιστικό συγκρότημα της Μασχάντ Ρουχίν.

« Τα σπίτια με σκληρούς τοίχους είναι καλύτερα από τα αντίσκηνα. Δεν υπάρχει σύγκριση » , δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο  Ειδήσεων η 70χρονη Χαντίγια Αλ-Τάχα  που ήρθε με την κόρη της εκεί. Ζούσε σε έναν καταυλισμό με αντίσκηνα αφότου, πριν εγκαταλείψει  το σπίτι της στη νότια επαρχία Ιντλίμπ .

Η Τουρκία, που αντιτάχθηκε στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στις αρχές του πολέμου, άρχισε να αναπτύσσει στρατεύματα στη βόρεια Συρία το 2020 όπου ελέγχει μερικές ζώνες μαζί με τους Σύρους συμμάχους της.

Η τουρκική λίρα έχει καταστεί το κύριο νόμισμα και η Τουρκία έχει συνεισφέρει ακόμη και στην κατασκευή νοσοκομείων, ταχυδρομείων και σχολείων όπου διδάσκεται η τουρκική γλώσσα.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.