Quantcast
Τα σημαντικότερα διεθνή γεγονότα το 2018 - enikonomia.gr
share

Τα σημαντικότερα διεθνή γεγονότα το 2018

δημοσιεύτηκε:

Το 2018 αποχαιρετά σε λίγα 24ωρα και ήταν μια χρονιά γεμάτη σημαδιακά γεγονότα. Κίτρινα γιλέκα, Τζαμάλ Κασόγκι, Συρία, Brexit...

Σύμφωνα με τους Financial Times, όπως δημοσίευσε το Euro2day.gr, στο ποδαρικό του 2018 έγινε η επίθεση της Τουρκίας κατά των Κούρδων στη Βορειοδυτική Συρία, ενώ σημαντικό γεγονός της διεθνούς επικαιρότητας ήταν η δολοφονία 17 ανθρώπων στην Φλόριντα.

Η υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην Ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του κυριάρχησε για μήνες στο διεθνές στερέωμα, ενώ ο Κιινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε τη μακροημέρευσή του στη συγκεκριμένη θέση αίροντας τον έως τότε ισχύοντα περιορισμό των δυο μόνο θητειών στη θέση. Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξασφάλισε την τέταρτη θητεία του στα ηνία της Ρωσίας.

Στην πολύπαθη Συρία και συγκεκριμένα στη Δούμα καταγράφηκαν θάνατοι που αποδόθηκαν σε επίθεση με χημικά, εξέλιξη που προκάλεσε την αντίδραση της Δύσης με πυραυλικά χτυπήματα κατά της κυβέρνησης της Δαμασκού.

Ιστορική στιγμή ήταν αυτή που ο επικεφαλής της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν πέρασε τα σύνορα με τη Νότια Κορέα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μουν Τζάε Ιν αλλά και η υπογραφή του Ντόναλντ Τραμπ με την οποία οι ΗΠΑ αποσύρονταν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Ο πλανητάρχης τροφοδότησε νέες εντάσεις στη Μέση Ανατολή αποφασίζοντας τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, πόνταρε πολλά στην, επίσης ιστορική, συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, αλλά παράλληλα απέσυρε τη χώρα του (και) από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Μετά τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στο Μάτι, η Ιταλία βίωσε τη δική της τραγωδία με τον θάνατο 43 ανθρώπων από την κατάρρευση γέφυρας στη Γένοβα. Ακόμη μία τραγωδία εξελίχθηκε στην Ινδονησία καθώς έπειτα από σεισμό και τσουνάμι έχασαν τη ζωή τους 2.256 άτομα. Δεκάδες ανθρώπινες ζωές χάθηκαν και πριν από λίγες ημέρες μετά από έκρηξη ηφαιστείου και νέο τσουνάμι.

Τον Οκτώβριο δολοφονήθηκε ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι ενώ στη Βραζιλία τη θέση του προέδρου καταλάμβανε ο δεξιός πολιτικός Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Μεγάλη Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε συμφωνία για το Brexit, ζητούμενο όμως παραμένει το εάν θα εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Οι διαδηλώσεις των “κίτρινων γιλέκων” ήταν, χωρίς αμφιβολία, το πολιτικό γεγονός που κυριάρχησε στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο.

Πηγή: FT.com, Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.