Quantcast
ΤAZ: Η λιτότητα δεν βοηθά - enikonomia.gr
share

ΤAZ: Η λιτότητα δεν βοηθά

δημοσιεύτηκε:

Η διένεξη Ρώμης-Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό δείχνει πόσο άδικα, αλλά και πόσο διαφορετικά, η Κομισιόν αντιμετωπίζει τις χώρες-μέλη, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας TAZ, με τίτλο: «Η λιτότητα δεν βοηθά».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «τη στιγμή που η Κομισιόν απειλεί τη Ρώμη με κυρώσεις για το υπερβολικό έλλειμμα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν προβλέπει έλλειμμα πάνω από 3% για το 2019, ενώ το Βέλγιο γύρω στο 6%.

Η Κομισιόν, ωστόσο, επιμένει ότι οι Ιταλοί αποτελούν διαφορετική περίπτωση λόγω του τεράστιου δημόσιου χρέους και ζητεί από τη Ρώμη περικοπές δαπανών. Οι Ιταλοί, όμως, εφαρμόζουν λιτότητα εδώ και σχεδόν 30χρόνια, χωρίς να καταφέρουν να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα. Το πρόβλημα της ιταλικής οικονομίας δεν είναι οι δαπάνες, αλλά τα δημόσια έσοδα. Εδώ και δύο δεκαετίες η ιταλική οικονομία παραμένει στάσιμη.

Σε πολλές χώρες-μέλη της Ευρωζώνης επικρατεί η εντύπωση ότι η οικονομική κρίση στην Ιταλία οφείλεται αποκλειστικά σε εσωτερικές παθογένειες. Η χώρα όμως είναι και θύμα της ευρωκρίσης. Για παράδειγμα: από την 21η Ιουλίου του 2011 όταν ξεκινούσε η συζήτηση για κούρεμα του ελληνικού χρέους τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν.

Η Ιταλία δεν είναι βέβαια Ελλάδα, όμως το γεγονός αυτό δεν ενδιέφερε τους επενδυτές. Ένα ολόκληρο χρόνο χρειάστηκε η ΕΚΤ για να σταματήσει τον δημοσιονομικό πανικό. Ήταν όμως πολύ αργά για την Ιταλία, η οποία διολίσθησε σε βαριά οικονομική κρίση, από την οποία δεν έχει ακόμα συνέλθει».

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.