Quantcast
Telegraph: Η Αθήνα είναι κατειλημμένη από πανικό - enikonomia.gr
share

Telegraph: Η Αθήνα είναι κατειλημμένη από πανικό

δημοσιεύτηκε:

Η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να διαβεβαιώσει τους πιστωτές της ότι μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία αυτό τον μήνα, μετά μάλιστα τις ανακοινώσεις Ντράγκι της ΕΚΤ που δεν έδειξε σημάδια ανακούφισης από τις πιέσεις στην πληττόμενη από έλλειψη ρευστού χώρα, επισημαίνεται σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Telegraph.

Το άρθρο, με τίτλο «Η Αθήνα είναι κατειλημμένη από πανικό, καθώς η Ελλάδα παλεύει να αποπληρώσει τα χρέη της, αναφέρεται στις δηλώσεις του έλληνα κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος η ελληνική κυβέρνηση να καταστεί αφερέγγυα, ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια και ότι έχουν ασφαλή ρευστότητα.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με υποχρεώσεις 6,5 δισ. ευρώ τις προσεχείς τρεις εβδομάδες.

Η Ελλάδα προχώρησε σήμερα, Παρασκευή, στην πρώτη αποπληρωμή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 300 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να καταβάλει επιπλέον 1,2 εκατ. ευρώ για την εξόφληση δανείων προς το Ταμείο.

Ωστόσο, σημειώνεται στο άρθρο, η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται να βρει τα κεφάλαια που χρειάζεται, ώστε να τηρήσει τις υποχρεώσεις προς τους πιστωτές της τον Μάρτιο και τονίζεται ότι μέχρι τον Απρίλιο δεν αναμένεται να λάβει την επόμενη δόση των 7,2 δισ. ευρώ του προγράμματος διάσωσης, ενώ έχει δεχθεί επιπλέον πιέσεις από την ΕΚΤ, η οποία δεν πρόκειται να άρει άμεσα την απόφασή της να μην δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στις δηλώσεις του έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, τον οποίο μάλιστα αποκαλεί «ροκ σταρ» με αφορμή την εμφάνισή του στο εξώφυλλο του περιοδικού Esquire για την Ελλάδα, στο οποίο σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει εναλλακτικά σχέδια και ότι έρχεται με αισιοδοξία στις διαπραγματεύσεις, πολύ καλά προετοιμασμένη.

Όπως σημειώνεται, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η Αθήνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικών των συνταξιοδοτικών ταμείων προκειμένου να διευκολυνθεί ως προς τα προβλήματα ρευστότητας.

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα δουλέψει ασταμάτητα μέσα στο σαββατοκύριακο προκειμένου να διασφαλίσει ένα θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup της Δευτέρας.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.