Quantcast
Telegraph: Η έξοδος από το ευρώ μπορεί να σώσει την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Telegraph: Η έξοδος από το ευρώ μπορεί να σώσει την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Με χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ απειλείται η Ελλάδα αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει σε ενδεχόμενες εκλογές, προειδοποιεί η βρετανική εφημερίδα Telegraph, με τον αρθρογράφο Jeremy Warner ωστόσο να υποστηρίζει ότι «αυτό θα ήταν μια καταστροφή για όλους. Ωστόσο αν γίνει σωστά, η επαναφορά των εθνικών νομισμάτων στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να αποτελέσει μια φωτεινή νέα αρχή».

Ο αρθρογράφος της Telegraph υποστηρίζει ότι η ελληνική κρίση είναι το τελευταίο που απασχολεί τους αναλυτές, καθώς πλέον άλλα σημαντικά ζητήματα έχουν βγει στην επιφάνεια, όπως η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και οι αναδυόμενες οικονομίες.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν πειστεί πλέον, σε αντίθεση με δύο χρόνια πριν, ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρότερο και ότι υπάρχουν μηχανισμοί που μπορούν να αποτρέψουν τη μετάδοση των αρνητικών συνεπειών μιας ελληνικής χρεοκοπίας ή εξόδου από το ευρώ.

Παραδόξως, σύμφωνα με την Telegraph, κάποιοι θα καλωσόριζαν με χαρά μια τέτοια εξέλιξη, καθώς θεωρούν ότι θα αποτελούσε ίσως μια προειδοποίηση και για άλλες χώρες, τις οποίες θα ανάγκαζε να επανενεργοποιήσουν τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα που είχαν φτάσει σε αδιέξοδο.

Ωστόσο, ο αρθρογράφος της Telegraph τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς οι συνέπειες μιας απρόβλεπτης εξέλιξης στην Ελλάδα θα προκαλούσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις.

 

Τι θα γίνει αν κερδίσει τις εκλογές ο Τσίπρας

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν ο Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές, θα είναι ακατόρθωτο να συμφωνήσει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και να μείνει εντός του ευρώ.

Ο Τσίπρας δεν θέλει να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ, αλλά αν η μπλόφα του αποτύχει και η ευρωζώνη θεωρήσει ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια ελληνική έξοδο, τότε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει στην ιστορία ως ένας «αχυράνθρωπος», δηλαδή ένας αδύναμος ηγέτης, που ηττήθηκε πολιτικά.

Αν η Ελλάδα αποκηρύξει τα χρέη της, τότε η ΕΚΤ θα αρνηθεί να ανανεώσει τη στήριξή της με παροχή ρευστότητας στη χώρα.

Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει πολύ σύντομα μια νέα κατάρρευση της παραγωγής, που θα εξαναγκάσει τη χώρα να αποχωρήσει άμεσα από το ευρώ.

Το νέο νόμισμα θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση, ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί και πολύ σύντομα οι Έλληνες θα βιώσουν αυτό που περιγράφεται στο βιβλίο του Adam Fergusson που αναφέρεται στο τι έζησε η Γερμανία κατά την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης με τον υπερπληθωρισμό, όπως σημειώνει ο Warren.

«O Τσίπρας νομίζει ότι μπορεί να χρεοκοπήσει και να παραμείνει στο ευρώ, ή για να το θέσω διαφορετικά, νομίζει ότι μπορεί να απαρνηθεί τα χρέη του και να κρατήσει και την αξία του ενεργητικού του».

Ωστόσο, δεν είναι έτσι.

Παντως η Telegraph εκτιμά ότι η επιδίωξη Τσίπρα για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι λανθασμένη.

Η Ελλάδα αλλά και άλλες περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους και το νομισματικό σύστημα της ευρωζώνης είναι εντελώς μη βιώσιμο.

Το ευρώ δεν κατάφερε να δώσει στις χώρες τη διέξοδο που αναζητούσαν από το χάλι που βρίσκονταν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα.

Και πλέον η μεγαλύτερη πρόκληση για τους ευρωπαίους ηγέτες είναι να καταλάβουν ότι το ευρώ δεν είναι ένα θεϊκό σύμβολο προόδου, να αναγνωρίσουν τα λάθη τους και να ξεκινήσει η επανεισαγωγή των εθνικών νομισμάτων στις χώρες που το χρειάζονται.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.