Quantcast
Την κατασκευή νέου αγωγού αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα εξετάζει η Ρωσία - enikonomia.gr
share

Την κατασκευή νέου αγωγού αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα εξετάζει η Ρωσία

δημοσιεύτηκε:

Η Ρωσία θα είναι πιθανόν έτοιμη να κατασκευάσει έναν κόμβο αερίου κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα για να εφοδιάζει την Νότια Ευρώπη, καθώς η κατασκευή του αγωγού South Stream ακυρώνεται οριστικά.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε, στη διάρκεια επίσκεψής του  στην Άγκυρα και της κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Ρωσία δεν μπορεί να συνεχίσει τις εργασίες για τον South Stream, εφόσον η ΕΕ είναι αντίθετη. “Το έργο αυτό έχει τελειώσει. Αυτό ήταν”, δήλωσε μετά ο Αλεξέι Μίλερ, ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας αερίου Gazprom. 

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα μειώσει την τιμή αερίου που δίνει στην Τουρκία κατά 6% από το επόμενο έτος και συμφώνησε να την εφοδιάσει με επιπλέον 3 δισ. κυβικά μέτρα. Πέρυσι, η Ρωσία προμήθευσε στην Τουρκία 13,7 δισ. κυβικά μέτρα αερίου μέσω του υφιστάμενου αγωγού Blue Stream. “Είμαστε έτοιμοι όχι μόνο να επεκτείνουμε τον Blue Stream, αλλά και να κατασκευάσουμε ένα άλλον αγωγό για να καλύψουμε  την αυξανόμενη ζήτηση της τουρκικής οικονομίας και, εάν αυτό δικαιολογείται, να συστήσουμε έναν πρόσθετο κόμβο αερίου για τους καταναλωτές της Νότιας Ευρώπης στο τουρκικό έδαφος, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα”, πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης. 

Αναφερόμενος στην αντίθεση της ΕΕ στον Southstream, ο κ. Πούτιν δήλωσε: “Βλέπουμε ότι προβάλλονται εμπόδια για να αποτρέψουν την υλοποίησή του. Εάν η Ευρώπη δεν θέλει να το υλοποιήσει, τότε δεν θα υλοποιηθεί… Θεωρούμε ότι αυτό είναι εναντίον των οικονομικών συμφερόντων της Ευρώπης και προκαλεί ζημιές”.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.