Quantcast
Θρίλερ στην Κίνα με την εξαφάνιση του πανίσχυρου επιχειρηματία, Μπάο Φαν - enikonomia.gr
share

Θρίλερ στην Κίνα με την εξαφάνιση του πανίσχυρου επιχειρηματία, Μπάο Φαν

δημοσιεύτηκε:

Eξαφανίστηκε ο γνωστός Κινέζος επιχειρηματίας ,Μπάο Φαν που δραστηριοποιούνταν στον τομέα της τεχνολογίας στη χώρα του, όπως γνωστοποίησε η εταιρεία συμμετοχών και επενδυτική τράπεζα που έχει ιδρύσει, χωρίς ωστόσο να δώσει καμία περαιτέρω εξήγηση για αυτό.

Σημειώνεται πως ο Μπάο Φαν είναι γεννημένος το 1970 και είναι ο δημιουργός μεγάλης ιδιωτικής επενδυτικής εταιρείας, ειδικευμένης στις τοποθετήσεις στον τομέα της τεχνολογίας, της China Renaissance.

Ο Όμιλος χειρίστηκε με αξιοσημείωτο τρόπο την είσοδο του στο χρηματιστήριο γιγάντων του κινεζικού τομέα της πληροφορικής και του διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com αλλά και τη συγχώνευση του 2015 της μεγάλης κινεζικής κατασκευαστικής εταιρείας Didi και της μεγάλης ανταγωνίστριάς της την εποχή Kiaidi Dache.

Η China Renaissance «δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσει με τον (πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της) Μπάο Φαν» είπε η εταιρεία, χωρίς ωστόσο να δίνει κάποιες άλλες εξηγήσεις. Όπως μετέδωσαν από την αρχή της εβδομάδας τα  κινεζικά ΜΜΕ, το Caixin που είναι αρμόδιο σε οικονομικά θέματα δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τον Μπάο Φαν.

Η μετοχή της China Renaissance

Η μετοχή της China Renaissance  έχασε έως και το 30% της αξίας της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, στο οποίο είναι εισηγμένη.

Το γεγονός  ότι ο κ. Μπάο «δεν είναι διαθέσιμος» αυτό δεν επηρεάζει «τη δραστηριότητα ή/και τις λειτουργίες της εταιρείας, οι οποίες συνεχίζονται κανονικά», διαβεβαίωσε η επενδυτική εταιρεία. Όταν επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο με την  China Renaissance, αυτή  είπε πως δεν έχει να σχολιάσει κάτι επί τούτου.

 

Κίνα
Κίνα.ΦΩΤΟ www.scmp.com

Η υπόθεση της εξαφάνισης θυμίζει αυτήν του καναδού επιχειρηματία κινεζικής καταγωγής Σιάο Τζιανχουά, που έγινε καπνός το 2017, ενώ διέμενε σε ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ.

Ο επιχειρηματίας, παρότι φερόταν να έχει τότε στενές σχέσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος, κατά πληροφορίες του Τύπου την εποχή απήχθη από πράκτορες του Πεκίνου.

Όταν συνελήφθη ο κ. Σιάο, συγκαταλεγόταν στους πλουσιότερους ανθρώπους της Κίνας,  καθώς η αξία της περιουσίας του  υπολογιζόταν  σε 6 δισ. δολάρια.

Εντέλει, έγινε γνωστό πέρυσι πως ο πρώην επιχειρηματίας  καταδικάστηκε πέρυσι να εκτίσει 13 χρόνια κάθειρξη για απάτη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Caixin, οι κινεζικές αρχές είχαν θέσει υπό κράτηση τον Σεπτέμβριο του 2022  το κορυφαίο εκτελεστικό στέλεχος του ομίλου της China Renaissance, τον Κονγκ Λιν.

Η εταιρεία  που απασχολεί 700 υπαλλήλους σε ολόκληρο  τον κόσμο είναι παρούσα μεταξύ άλλων στη Σιγκαπούρη και στις ΗΠΑ. Ο Μπάο Φαν προτού την ιδρύσει εργάστηκε επί σειρά ετών στις Crédit Suisse και Morgan Stanley.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.