Quantcast
Το ισλαμικό τραπεζικό σύστημα αναπτύσσεται με ρυθμό ταχύτερο από το συμβατικό - enikonomia.gr
share

Το ισλαμικό τραπεζικό σύστημα αναπτύσσεται με ρυθμό ταχύτερο από το συμβατικό

δημοσιεύτηκε:

Με ιδιαιτέρως ταχύ ρυθμό αναπτύσσεται το ισλαμικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο, ωστόσο, επικεντρωμένο καθώς είναι σε λίγες βασικές αγορές, χάνει μεγάλες ευκαιρίες να εδραιωθεί στην παγκόσμια αγορά.

Μάλιστα, οι ισλαμικές τράπεζες σε έξι βασικές αγορές – Κατάρ, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία, Μαλαισία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Τουρκία – κατείχαν συνολικά 625 δισ. δολάρια, στα τέλη του 2013, ήτοι το 80% της παγκόσμιας ισλαμικής οικονομικής αγοράς.

Συμπεριλαμβανομένων και των Μπαχρέιν, Πακιστάν και Κουβέιτ, το ποσοστό αυξάνεται σε 95% επί του συνόλου.

Σημειώνεται, πάντως, πως οι εκτιμήσεις δεν μπορούν να συμπεριλάβουν το Ιράν, το οποίο υπόκειται σε ένα ιδιαίτερο τραπεζικό καθεστώς.

Σύμφωνα με έκθεση της EY, ως το 2019 οι ισλαμικές τράπεζες των ανωτέρω χωρών αναμένεται να έχουν αυξήσει τα περιουσιακά στοιχεία που συνολικά κατέχουν τα 1,8 τρισ., καθώς παρουσιάζουν ανάπτυξη που ξεπερνά τις συμβατικές τράπεζες κατά 1,9% (τελευταία εκτίμηση 2009-2013).

Ωστόσο, με την απουσία ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων και τον ισχυρό κορπορατισμό, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πιθανό να μετριαστεί.

Επιπλέον, οι εν λόγω τράπεζες παρουσιάζουν μειωμένα έσοδα από την χρηματοδότηση του εμπορίου και την έγκριση δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δύο βασικοί τομείς στις αναπτυσσόμενες αγορές.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.