Quantcast
Το ρούβλι περιόρισε στο 2% την εβδομαδιαία πτώση του έναντι του δολαρίου - enikonomia.gr
share

Το ρούβλι περιόρισε στο 2% την εβδομαδιαία πτώση του έναντι του δολαρίου

δημοσιεύτηκε:

Το ρούβλι αντέστρεψε τη δραματική πτώση του στις αρχές της εβδομάδας, περιορίζοντας τις απώλειές του έναντι του δολαρίου στο σύνολο της εβδομάδας σε λιγότερο από 2%, καθώς η πιστωτική ασφυξία που επέβαλε η διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Ελβίρα Ναμπιούλινα άρχισε να έχει αποτελέσματα. 

Το ρωσικό νόμισμα ανατιμήθηκε περίπου 35% έναντι του δολαρίου μετά τη “βουτιά” που έκανε στις 16 Δεκεμβρίου, τη χειρότερη ημέρα της 9μηνης χρηματοπιστωτικής κρίσης που σοβεί στη Ρωσία.

Η Ναμπιούλινα αύξησε το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας στο 17%, θυσιάζοντας την οικονομική ανάπτυξη της χωρας για να αποτρέψει μία ελεύθερη πτώση του νομίσματος.  Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι ρωσικές τράπεζες, οι οποίες δεν μπορούν να δανεισθούν από το εξωτερικό λόγω των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση για την Ουκρανία, να αισθάνονται ασφυξία.Το διατραπεζικό επιτόκιο για μία ημέρα διπλασιάσθηκε τον Δεκέμβριο στο 27%.

Οι διακυμάνσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών – το ρούβλι κυμάνθηκε αυτή την εβδομάδα μεταξύ 56,18 και 80,10 (ανά δολάριο) – υπογραμμίζει τη χρηματοπιστωτική κρίση που ξύπνησε μνήμες από τη χρεοκοπία της Ρωσίας το 1998 και την προειδοποίηση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η κρίση μπορεί να διαρκέσει δύο χρόνια. 

Η ρωσική οικονομία μπορεί να έχει ύφεση 4,5% το 2015, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας, εάν η τιμή του πετρελαίου – που είναι το βασικό εξαγωγικό προιόν της χώρας – κινηθεί στα 60 δολάρια το βαρέλι. 

 

Πηγή: Bloomberg

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.