Quantcast
Το τηλεφώνημα διαμαρτυρίας του Σουλτς στη Μέρκελ - Γιατί εξοργίστηκε ο πρόεδρος του SPD - enikonomia.gr
share

Το τηλεφώνημα διαμαρτυρίας του Σουλτς στη Μέρκελ – Γιατί εξοργίστηκε ο πρόεδρος του SPD

δημοσιεύτηκε:

Ένας εμφανώς ενοχλημένος -αν όχι εξοργισμένος- Μάρτιν Σουλτς διέψευσε νωρίτερα ότι Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες συμφώνησαν ήδη στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Δεν υπάρχει καμία συμφωνία και όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμη ανοιχτά, τόνισε ο πρόεδρος του SPD. Μάλιστα, καθότι οι σχετικές διαρροές προήλθαν πιθανότατα από το περιβάλλον των Χριστιανοδημοκρατών, ο Μ. Σουλτς διαμαρτυρήθηκε στην Α. Μέρκελ τηλεφωνικά λέγοντάς της ότι αυτό που έγινε είναι απαράδεκτο. «Όποιος διαδίδει ψευδείς ειδήσεις καταστρέφει την εμπιστοσύνη», είπε χαρακτηριστικά. Νωρίτερα πολλά γερμανικά μέσα, προεξάρχουσας της Bild, είχαν μεταδώσει ότι SPD και CDU συμφώνησαν ήδη χθες το βράδυ στην έναρξη διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Σουλτς ανακοίνωσε πως το όλο ζήτημα για τη στάση των Σοσιαλδημοκρατών θα συζητηθεί τη Δευτέρα στο προεδρείο του κόμματος. Το προεδρείο θα αποφασίσει τελικά ποια πρόταση θα καταθέσει στο κομματικό συνέδριο που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα και θα διαρκέσει ως το Σάββατο. Δεδομένου ότι η χώρα διαθέτει υπηρεσιακή κυβέρνηση, δεν υπάρχει πίεση χρόνου, τόνισε ο κ. Σουλτς.

Έτοιμο για διαπραγματεύσεις το CDU

Από την πλευρά τους οι Χριστιανοδημοκράτες δήλωσαν έτοιμοι για «σοβαρές διαπραγματεύσεις» που θα έχουν ως στόχο το σχηματισμό «σταθερής κυβέρνησης». «Θα πρέπει να περιμένουμε τώρα την τοποθέτηση του SPD» δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης του προεδρείου του CDU την Παρασκευή ο γενικός διευθυντής του κόμματος Κλάους Σλύτερ.

Πάντως για την περίπτωση που τα δυο μεγάλα κόμματα συμφωνήσουν όντως στην έναρξη διαπραγματεύσεων -αυτό θα κριθεί από το συνέδριο του SPD την ερχόμενη εβδομάδα- ο Μάρτιν Σουλτς θα θέσει, όπως αναμένετο, πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σε συνέντευξή του στο Σπίγκελ που κυκλοφορεί αύριο, ο πρόεδρος του SPD σκιαγραφεί το πλαίσιο μιας πιθανής συνεργασίας. Αξιώνοντας, μεταξύ άλλων, τη βαθιά μεταρρύθμιση της Ευρώπης, τονίζει ότι «μια θετική απάντηση στον Εμανουέλ Μακρόν θα είναι βασικό συστατικό στοιχείο» της διαπραγματευτικής φαρέτρας του SPD. Μεταξύ άλλων προτείνει την εισαγωγή μιας κοινής ευρωπαϊκής φορολογικής πολιτικής, έναν κοινό υπουργό Οικονομικών, μια κοινή κοινωνική πολιτική αλλά και κοινά στάνταρ στην οικονομική πολιτική. «Χρειαζόμαστε την επανίδρυση της Ευρώπης», λέει χαρακτηριστικά.

Πηγή: Deutsche Welle


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.