Quantcast
Τον Φίλιπ Μπίλντεν επέλεξε ο Τραμπ για την ανάληψη της πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Ναυτικού - enikonomia.gr
share

Τον Φίλιπ Μπίλντεν επέλεξε ο Τραμπ για την ανάληψη της πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Ναυτικού

δημοσιεύτηκε:

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον Φίλιπ Μπίλντεν για τη θέση του πολιτικού προϊσταμένου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Ο Μπίλντεν είναι πρώην στέλεχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ εργάστηκε ως διευθυντικό στέλεχος στις επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων. Ο ίδιος έχει επίσης ευρεία εμπειρία σε ζητήματα που σχετίζονται με την Κίνα και κυρίως με την Ασία.

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει εξαγγείλει την αύξηση του αριθμού των πλοίων του αμερικανικού ναυτικού στα 350 πλοία από τα 290 που είναι σήμερα, προκειμένου σύμφωνα με τους συμβούλους του ν’ αντιμετωπίσει την ανάδειξη της Κίνας ως κύριας δύναμης στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση τη Δευτέρα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιδείνωσης των σχέσεων με την Κίνα, πέρα από τον εμπορικό τομέα και σχετικά με την ένταση που έχει προκύψει στα διεθνή ύδατα της Νότιας Σινικής Θάλασσας..

Η υποψηφιότητα του Μπίλντεν για τη θέση αναδείχτηκε πρόσφατα, ενώ αρχικά ακούγονταν το όνομα του Ράντι Φορμπς που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και προεδρεύει στην αρμόδια υποεπιτροπή του σώματος για τις ναυτικές δυνάμεις. Παράλληλα ο Φορμπς είναι γνωστός για τη σκληρή κριτική του έναντι της Κίνας.

Ο διορισμός του Μπίλντεν πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία των ΗΠΑ, ενώ ακολουθεί το διορισμό ενός άλλου επιχειρηματία του Βίνσεντ Βίολα στη θέση του πολιτικού προϊσταμένου του αμερικανικού στρατού. Ο Βίολα είναι βετεράνος του αμερικανικού στρατού, αλλά και ιδρυτής εμπορικής εταιρίας. Ωστόσο οι δύο υποψήφιοι για την ανάληψη των παραπάνω θέσεων δε διαθέτουν προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία.

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε τον Μπίλντεν ως “εξαιρετικά επιτυχημένο επιχειρηματία, πρώην στέλεχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά και έμπειρο στέλεχος για την κυβερνοασφάλεια στο Κολέγιο Ναυτικής Εκπαίδευσης των ΗΠΑ (Naval War College).” Η ίδια ανακοίνωση τόνισε ότι ο διορισμός του “θα φέρει στο υπουργείο Ναυτικού στρατηγική ηγεσία, επενδυτική πειθαρχία, αλλά και εμπειρία για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.” Διοικητικά, το υπουργείο Ναυτικού, όπως και τα υπουργεία Στρατού και Αεροπορίας των ΗΠΑ, έχουν ενταχθεί στο αμερικανικό Πεντάγωνο και βρίσκονται υπό τον έλεγχο του εκάστοτε υπουργού Άμυνας.

“Η διατήρηση της αμυντικής ικανότητας των ναυτικών δυνάμεών μας είναι ουσιαστικής σημασίας για την εθνική μας ασφάλεια. Εάν ο διορισμός μου επικυρωθεί θα διασφαλίσω για τους ναύτες και τους πεζοναύτες μας τα απαραίτητα κονδύλια για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και για την τήρηση των δεσμεύσεών μας έναντι των συμμάχων μας,” ανέφερε σε δήλωσή του ο Μπίλντεν.

Ως εξαιρετική επιλογή, χαρακτήρισε την επιλογή του Μπίλντεν ο πρώην Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ, συνταξιούχος ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης. “Έχει βαθιά γνώση για την Κίνα. Ωστόσο δε θα έλεγα ότι βρίσκεται κοντά στην Κίνα. Αρκετές φορές μου έχει πει ότι πρέπει να τηρήσουμε μία σκληρή γραμμή στη Νότια Σινική Θάλασσα, δήλωσε στο Reuters o Σταυρίδης.

Ο Τζέιμς Καραφάνο από τη δεξαμενή σκέψης (Heritage Foundation) δήλωσε ότι ο Μπίλντεν έχει ουσιαστική γνώση των κυβερνοαπειλών, ενώ “κατανοεί την απειλή από τις αναδυόμενες ναυτικές δυνάμεις όπως η Κίνα.”


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.