Quantcast
Τουρκία: "Φλερτάρει" η χώρα με το ΔΝΤ; Τι λένε οι αναλυτές - enikonomia.gr
share

Τουρκία: “Φλερτάρει” η χώρα με το ΔΝΤ; Τι λένε οι αναλυτές

δημοσιεύτηκε:

Με το ΔΝΤ φαίνεται πως “φλερτάρει” η Τουρκία. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Alpha σενάρια  για νέο πρόγραμμα λιτότητας πυροδοτεί στην Τουρκία η άφιξη κλιμακίου του ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο στην Άγκυρα. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν ότι συζητάει για μια νέα συμφωνία. Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έχει προσφύγει σχεδόν 19 φορές  στο ΔΝΤ. Επίσης επισημαίνεται πως μετά το συναλλαγματικό και τραπεζικό κραχ του 2001 μπήκε στο πρόγραμμα το 2002 και το 2013 αποπλήρωσε όλα τα χρέη της.

Τι λένε οι  αναλυτές

Tούρκοι αναλυτές του Ερντογάν  υποστηρίζουν  πως δεν πρόκειται να δεχθεί την παρέμβαση  του ΔΝΤ πριν από τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου. Για το θέμα αυτό μίλησε στην τηλεόραση του Alpha o καθηγητής  Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Τριανταφύλλου. « Μετά τις εκλογές και εάν κερδίσει στους μεγάλους  δήμους  ενδεχομένως ο Ερντογάν  να πάει μετά  στο ΔΝΤ » τόνισε και πρόσθεσε πως  «μέχρι τότε προσπαθεί με  κάποιον τρόπο  να δείξει ότι είναι θεσμικός παίκτης  όπως ακριβώς στην εξωτερική πολιτική. Μιλάει με την Ευρώπη μιλάει με την Ελλάδα »

Η θέση του υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας 

Το ΔΝΤ ανέφερε προ ημερών σε ανακοίνωση πως, η Τουρκία δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από το Ταμείο παρόλο που τουρκικό κανάλι ανέφερε πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρώσει την έκθεσή του για τη χώρα και πως κλιμάκιο του ΔΝΤ ετοιμάζεται να την επισκεφτεί.  Ωστόσο από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών της χώρας το διέψευσε και επεσήμανε πως ενδεχομένως να γίνει μια “τεχνική επίσκεψη ρουτίνας” και πως αυτή  θα δώσει την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων  αναφορικά με τις  πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, τις οικονομικές προοπτικές και τις μακροοικονομικές δημοσιονομικές πολιτικές.

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας

Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται ο πληθωρισμός της Τουρκίας παρόλο που έχει υποχωρήσει. Όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία, ο πληθωρισμός της χώρας διαμορφώθηκε στο 47,83% τον Ιούλιο από  85% που ήταν τον Οκτώβριο.  Από τη  πλευρά τους οι  ανεξάρτητοι οικονομολόγοι υποστήριξαν πως  ο πραγματικός πληθωρισμός της χώρας αγγίζει σχεδόν το 123%.  Ενώ η διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Χαφιζέ Γκάιε Ερκάν εκτίμησε πως ο πληθωρισμός της χώρας θα ανέλθει στο 58% στο τέλος του έτους — από το 22,3% που είχε προβλέψει ο προκάτοχός της.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.