Quantcast
Τουρκία: Η πανδημία έχει παραλύσει τον τουρισμό - enikonomia.gr
share

Τουρκία: Η πανδημία έχει παραλύσει τον τουρισμό

δημοσιεύτηκε:

Φόβους εκφράζουν επαγγελματίες του τουρισμού στην Τουρκία ότι θα χαθεί και το εφετινό καλοκαίρι εξαιτίας της πανδημίας. Τρεις επαγγελματίες του τουρισμού στην Αττάλεια, μιλούν στην Deutsche Welle και εκφράζουν τις ανησυχίες τους.
Ο Γιουκσέλ διοργανώνει ξεναγήσεις στις μεσογειακές ακτές με την εταιρεία του Caria Pan. Το 2015 ο τζίρος του ανέρχονταν στα 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Πέρυσι συρρικνώθηκε σε μόλις 10.000 ευρώ. Όλα είναι στον αέρα, λέει ο επιχειρηματίας: «Πρόσφατα μια ομάδα Ρώσων τουριστών ανέβαλλε το προγραμματισμένο ταξίδι της για το φθινόπωρο. Και δεν είναι η πρώτη, ούτε ή τελευταία φορά που γίνεται αυτό. Τόσο στο εξωτερικό, όσο και εδώ βλέπουμε ότι οι άνθρωποι αναβάλλουν τα όνειρά τους». Ο Γιουκσέλ αναγκάστηκε να απολύσει προσωπικό, να ξενοικιάσει το γραφείο του και να πουλήσει το ακριβό αυτοκίνητό του. Και τώρα ασχολείται με τη βελτίωση των ιστοσελίδων του και σχεδιάζει νέες διαδρομές για τουρίστες.

Πρόβλημα ο Ερντογάν για τον τουρισμό;
Ο συνάδελφός του Τσιχαγκίρ εργάζεται επίσης ως ξεναγός. Λέει ότι τους τελευταίες μήνες εξετάζει να ασχοληθεί με κάτι διαφορετικό για να εξασφαλίσει τα προς το ζην, για παράδειγμα να ανοίξει κρεοπωλείο ή μια καντίνα ή να ασχοληθεί με τις καλλιέργειες σταφυλιών. Θεωρεί ότι η τουρκική κυβέρνηση αδιαφόρησε πλήρως για τις απώλειες τζίρου στον τουριστικό τομέα: «Είναι για γέλια, αλλά οι αρχές προσέφεραν τους τελευταίες μήνες σε πολλούς Τούρκους στεγαστικά δάνεια με μηδενικά επιτόκια. Εμείς ωστόσο οι εργαζόμενοι στο τουρισμό δεν λάβαμε κάποια βοήθεια».
Οι περισσότεροι πελάτες της εταιρείας Caria Pan ήταν γερμανόφωνοι. Σύμφωνα με τον Γιουκσέλ το ποσοστό τους άγγιζε τις καλές χρονιές μέχρι και το 80%. Οι γερμανόφωνοι τουρίστες δείχνουν ωστόσο να αποφεύγουν πλέον τη Τουρκία και αυτό όχι μόνο λόγω της πανδημίας, εκτιμά ο Τσιχαγκίρ: «Κάποτε η πανδημία θα τελειώσει. Δεν ξέρουμε ωστόσο αν το Ταγίπ Έρντογαν θα μείνει ή θα φύγει. Νομίζω ότι το πρόβλημα για πολλούς Γερμανούς, Ελβετούς και Αυστριακούς είναι περισσότερο ο Ερντογάν και λιγότερο ο κορονοϊός».


Πηγή: DW, Πηγή φωτό: Anadolu Agency

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.